Robot chirurgical de ultimă generație, testat la Oradea - Focus Prima TV

Robot chirurgical de ultimă generație, testat la Oradea

Un robot chirurgical de ultimă generație, folosit deja în peste 100 de țări, este testat zilele acestea la Spitalul Județean din Oradea. Aparatul, care costă 1 milion şi jumătate de euro îl ajută pe chirurg să opereze cu precizie iar astfel pacientul se poate recupera mai repede. În timpul operației, medicul poartă ochelari speciali care îi oferă o vizibilitate de zece ori mai mare, în comparație cu intervențiile laparoscopice sau clasice.

Robotul chirurgical Versius este cel mai nou din domeniu şi este folosit în peste 140 de țări de pe glob. Cu ajutorul unei console, medicul realizează, în timp real, operații ce țin de chirurgia generală precum și intervenții în materie de urologie, ginecologie, chirurgie toracică și în curând O.R.L și pediatrie. Un prototip din Anglia a fost adus zilele acestea la Spitalul Județean din Oradea pentru a fi testat de specialiști.

Un astfel se robot costă în jur de 1 milion şi jumătate de euro și ar putea fi folosit în curând și în spitalele din țara noastră. Avantaje: brațele robotului pot ajunge în cele mai inaccesibile părți ale corpului uman. După ce medicul își pune ochelarii 3D, care îi oferă o vizibilitate de zece ori mai bună în comparație cu o intervenție laparoscopică, operația poate să înceapă.

Specialiștii în chirurgie spun că o astfel de aparatură ar fi ideală în fiecare mare spital din țară. Aproape 200 de medici, doctoranzi, profesori şi specialişti în tehnologii medicale din peste zece ţări participă, în aceste zile la Oradea, la o Conferinţa Internaţională de Tehnologie Medicală, un eveniment de mare anvergură, unic în Europa de Est.

Timp de o săptămână sunt discutate subiecte legate de digitalizarea spitalelor, tehnologii care folosesc inteligenţa artificială, precum colonoscopia digitală, patologie digitală, chirurgie robotică sau medicină de precizie.

Total
0
Shares
Total
0
Share