Rusia își consolidează aparatul masiv de represiune. „Să fii «agent străin» va deveni o insignă de onoare pentru activiști” – Focus Prima TV

Rusia își consolidează aparatul masiv de represiune. „Să fii «agent străin» va deveni o insignă de onoare pentru activiști”

Ultimele zile ale anului 2020 au fost unele foarte ocupate în parlamentul rus – marcate de muncă legislativă neobișnuit de frenetică, majoritatea centrată pe drepturi civile. Nu în sensul, în care ne-am aștepta, însă – Duma rusească a introdus noi restricții asupra protestelor politice, a legalizat cenzura rețelelor sociale și a consolidat legislația care permite guvernului de la Moscova să desemneze cetățeni drept „agenți străini”. Pachetul de legi tocmai ce a fost promulgat de Putin la începutul lui 2021, scrie The Moscow Times.

Pentru majoritatea observatorilor, noile legi sunt menite să consolideze sistemul autoritar al Rusiei înainte de alegerile parlamentare care vor avea loc în toamnă. Ele vin la puțin timp după otrăvirea principalului opozant de la Moscova, Alexei Navalnîi, în vara anului care a trecut.

„Statul a declarat război societății civile. Aceasta este evoluția naturală a autoritarismului”, a declarat Andrei Kolesnikov, cercetător rus care se ocupă de politică internă rusă și instituții politice.

Noile legi răspund și ele la nevoi diferite ale statului autoritar rus – unele dintre ele sunt menite să consolideze vechi restricții asupra activității opoziției, altele răspund unor amenințări mai noi.

Noile restricții interzic demonstrațiile publice în apropierea sediilor poliției sau altor instituții de ordine publică, definesc activitățile de pichetare, folosite anterior de protestatari pentru a evita termenul de protest, definit legal și ușor de înăbușit rapid de autorități.

Total
0
Shares
Total
0
Share