Şefa Administraţiei Spitalelor Bucureşti: Nu mai putem asigura continuitatea actului medical din lipsă de personal

Şefa Administraţiei Spitalelor Bucureşti: Nu mai putem asigura continuitatea actului medical din lipsă de personal

Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) trage, joi, un semnal de alarmă în legătură cu ”profunda criză din sistemul de sănătate”, acuzând guvernanţii că ”au condus sistemul medical către un colaps imminent”, prin ignorarea crizei din domeniul sănătăţii şi prin tăierile drastice ale fondurilor alocate spitalelor.
”Astăzi, camera de gardă de la Spitalul de Copii Gomoiu se află în pericol de a fi închisă din lipsă de personal. Spitalul este sub coordonarea ASSMB, însă, în urma ordonanţei emise de Guvernul Ciolacu, angajările au fost blocate încă de anul trecut”, a transmis, joi, ASSMB, într-un co,municat de presă.
Potrivit instituţiei, peste 40 de asistente şi infirmiere au plecat şi nu au putut fi înlocuite, iar medicii nu pot face miracole pentru salvarea de vieţi şi tratarea corespunzătoare a celor suferinzi.
”În ultimele trei săptămâni au fost diagnosticaţi cu gripă în jur de 500 de copii la unitatea sanitară, o medie aproximativă de 200 de cazuri pe săptămână. Mai mult, la camera de gardă vin între 120 şi 170 de copii pe zi. Există doar 2 medici operaţionali în camera de gardă. Şi acesta este doar un exemplu”, au transmis oficialii ASSMB.
 Directorul general ASSMB, Oana Sivache, afirmă că unităţile medicale se află ăn imposibilitatea de a asigura actul medical.
”Suntem în situaţia de a nu mai putea asigura continuitatea actului medical din lipsă de personal. Spitalele nu mai au suficienţi medici, asistente medicale şi personal auxiliar. Este în pericol sănătatea românilor, fie că sunt pacienţi sau cadre medicale. Lipsa personalului în spitale înseamnă epuizarea personalului existent, fiind obligaţi să lucreze suplimentar, ceea ce duce la epuizarea fizică şi implicit la acordarea unui act medical deficitar", a declarat Oana Sivache, citată în comunicatul de presă.
Oficialii instituţiei afirmă că, în repetate rânduri, au adresat Guvernului cereri pentru deblocarea posturilor în spitalele Capitalei.
”Aceste memorandumuri au fost transmise în luna iunie şi apoi în noiembrie a anului trecut, fiind susţinute de managerii a 19 spitale sub administraţia lor. ASSMB a solicitat cu insistenţă deblocarea concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante în spitale şi în administraţia acestora, cerând totodată excluderea sectorului sănătăţii din măsurile de austeritate impuse prin ordonanţă guvernamentală. Guvernul României a ales să ignore complet aceste solicitări”, a mai transmis instituţia.
”Niciun Guvern în lumea asta nu face economii din sănătatea propriului popor. Guvernul trebuie să protejeze sănătatea publică - este şi un imperativ moral, nu doar o obligaţie legală. Este inacceptabil ca pacienţii să fie trataţi discriminatoriu în funcţie de apartenenţa spitalului la Ministerul Sănătăţii, primării sau consilii judeţene”, a maiu declarat Oana Sivache.
ASSMB face din nou un apel de urgenţă către Guvern, cerând soluţii rapide pentru a preveni colapsul general din sistemul medical.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt