VIDEO. USR, la Prima News, despre greva anunţată în sănătate: ”Domnul Rafila este ministru de 2 ani şi trei luni şi nu a rezolvat nimic din cererile sindicatelor”

VIDEO. USR, la Prima News, despre greva anunţată în sănătate: ”Domnul Rafila este ministru de 2 ani şi trei luni şi nu a rezolvat nimic din cererile sindicatelor”

Preşedintele filialei SANITAS Bucureşti, Viorel Huşanu, a anunţat că angajaţii din sănătate vor intra în grevă, luna viitoare, ei reclamând, pe de o parte, faptul că salariile lor au rămas printre cele mai mici din România, iar pe de altă parte lipsa acută de personal din spitale. 
Parlamentarul USR, Irinel Darău, a susţinut în cadrul unei intervenţii la emisiunea Prima News că Ministrul Sănătăţii nu a reuşit în cei doi ani de mandat de să rezolve cererile sindicatelor şi că partidul său nu a cerut niciodată blocarea angajărilor la stat în educaţie şi sănătate.
”Noi am susţinut întodeauna blocarea angajărilor la stat, dar nu în educaţie şi sănătate. Ne referim, şi am subliniat de mai multe ori că ne referim la sinecuri. Noi vrem tăieri din zona privilegiată. Domnul Rafila este ministru de 2 ani şi trei luni şi nu a rezolvat nimic din cererile sindicatelor. Sunt dezamagit de sindicatele din educatie care la câteva luni de la suspendarea grevei au decis să renunţe la greve chiar dacă nu au fost respectate promisiunile. Sper să nu fie aşa şi în sănătate”, a declarat Darău.
Pe de altă parte, PSD acuză USR-ul că încearcă să ducă în derzoriu teme importante.
”Asa cum au fost rezolvate grevele de anul trecut, prin dialog, asa va fi rezolvata si asta. Este treaba ministrului Bolos sa faca rost de bani, din moment ce ministrul Rafila spune ca au discutat si ca a inteles ministrul. Pacientii nu au scazut in plan secund, discutiile despre deficit nu au dus pacientii in plan secund”, a declarat Felix Cozma, la Prima News.
Despre greva anunţată de cei de la SANITAS, ministrul Rafila a precizat luni că au avut loc discuţii repetate ale reprezentanţilor guvernului cu cei din sindicate şi s-a discutat inclusiv posibilitatea măririlor salariale la personalul TESA, în primul trimestru al acestui an. El a precizat că unele din aceste tensiuni sunt justificate, pentru că într-adevăr veniturile trebuie să crească şi la personalul TESA care asigură funcţionarea spitalelor.
Rafila a menţionat că cele două domenii prioritare, sănătatea şi învăţământul, reprezintă şi pentru Guvern domenii în care ”trebuie să putem să funcţionăm cât mai aproape de normal”. 
Ministrul Sănătăţii a mai precizat că la sfârşitul anului trecut s-a aprobat o Ordonanţă prin care ”începând cu 1 ianuarie 2024, toate posturile care se eliberează în sistemul de sănătate pot fi scoase la concurs fără memorandum”.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt