Grevă în şcoli, săli de clase goale

Grevă în şcoli, săli de clase goale

Clopoţelul a sunat fără profesori şi elevi la clase. A fost grevă în majoritatea şcolilor din ţară, după ce negocierile dintre guvernanţi şi sindicalişti au eşuat. Sute de mii de angajaţi din învăţământ au protestat pentru că au salarii prea mici, pe care le consideră batjocoritoare. Dacă nu se vor înţelege cu Guvernul, anul şcolar ar putea fi decalat şi chiar s-ar putea amâna examenele naţionale.

Început de săptămână, dar sălile de clasă au fost goale. 220 de mii de profesori şi angajaţi din personalul auxiliar au întrerupt orice activitate. Profesorii susţin că trebuie găsită o soluţie cât mai repede, în caz contrar există riscul ca anul şcolar să fie îngheţat.

Iar amânarea examenelor naţionale nu este o variantă. Acest tânăr urmează să termine clasa a 12-a şi a fost deja admis la mai multe facultăţi din străinătate. Ultimul pas, însă, este promovarea bacalaureatului la data stabilită..

Dascălii spun că grilele oficiale de salarizare din învăţământ nu sunt respectate. Ei cer ca veniturile unui profesor debutant să crească la 4.000 de lei, iar un profesor cu experienţă să ajungă la un salariul de 7.000 de lei. Părinţii sunt solidari cu profesorii şi spun că de toată această situaţie sunt responsabili guvernanţii.

Sindicaliştii au anuţat grevă pe termen nelimitat, până în momentul în care vor ajunge la un numitor comun cu Guvernul. Deşi vin la şcoală pe perioada protestului, profesorii au contractele de muncă întrerupte.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt