Laptele şi cornul mult aşteptate

Laptele şi cornul mult aşteptate

Pandemia a scos la iveală discrepanţe uriaşe între şcoala de la sate şi cea de la oraşe. Doar că, diferenţele, nu sunt doar de ordin tehnologic. În mai puţin de două săptămâni începe noul an. Iar pentru 150 de mii de copii din ţară, care potrivit statisticilor merg seara la culcare flămânzi, clopoţelul le aduce şansa unei mese în plus. Însă doar acolo unde programul „Laptele şi cornul” funcţionează.

Alimentele primite gratuit la şcoală sunt mană cerească pentru copiii care provin din familii cu venituri mici. Aceşti părinţi din comuna Hânţeşti, judeţul Suceava, abia se descurcă. Câştigă mai puţin de 2 mii de lei pe lună.

În aceeaşi situaţie sunt sute de mii de copii din întreaga ţară. Există însă şi excepţii. Programul Cornul şi Laptele nu este pe placul tuturor.

Programul - a fost implementat în anul 2002 şi, cu timpul, a tot suferit modificări. În pandemie, chiar a fost suspendat

Autorităţile locale sunt cele care se ocupă de licitaţii şi distribuţie. Cu mai puţin de două săptămâni înainte de
începerea şcolii, lucrurile sunt departe de a fi puse la punct.

În România mai există şi „Masă caldă”. Este doar în stadiul de program pilot şi doar 150 de şcoli beneficiază de el. 10 lei pe zi pentru fiecare elev cheltuieşte statul. Deputatul Cătălin Teniţă spune că cel puţin un milion de copii care trăiesc în medii defavorizate ar avea mai nevoie de această masă.

La nivel naţional, în anul şcolar 2018-2019, 6% dintre elevii de la oraşe au abadonat şcoala, în timp ce, din mediul rural, 18,9%.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt