Legile Educaţiei înaintează ca melcul prin Comisia de Învăţământ a Camerei Deputaţilor, spre disperarea Opoziţiei

Legile Educaţiei înaintează ca melcul prin Comisia de Învăţământ a Camerei Deputaţilor, spre disperarea Opoziţiei

Negocierile şi discuţiile de fond la Legile Educaţiei din Parlament au loc în afara Comisiei de învăţământ din Camera Deputaţilor, a declarat la Prima News senatorul USR Irineu Darău.

„Se merge în pas de melc şi trecându-se peste lucrurile esenţiale. Partidele de la putere se retrag periodic, în fiecare zi, pentru a negocia până la miezul nopţii între ele. Aceste discuţii trebuie purtate în comisie, unde sunt discuţiile publice”, a spus Darău.

El a susţinut că toate astea au legătură cu viitoarea rotativă guvernamentală.

„Solicitările cultelor nu sunt tema de căpătâi a legilor educaţiei şi faptul că s-a început cu asta la dezbaterile despre legi, arată că nu e vorba de intenţii serioase de reformă. Negocierea şi discuţia de fond se fac în spatele comisiei. Părerea mea e că acest proces legat de legile educaţiei e conectat de viitoarea rotativă, care din păcate pentru noi n-are nicio legătură pentru sistemul de învăţământ”, a arătat senatorul USR.

Preşedintele comsiei de învăţământ din Camera Deputaţilor, Natalia Intotero (PSD), a spus că nu doar din cauza solicitărilor cultelor au existat amânări şi întreruperi ale dezbaterilor.

„Au mai fost şi alte solicitări de amânare pe alte subiecte, la unele s-au găsit soluţii agreate de marea parte a partidelor parlamentare. Solicitările celor de la colegiile pedagogice au oprit la un moment dat discuţiile, apoi s-a ajuns la o înţelegere ca în aceste colegii pedagogice să se poată pregăti şi învăţători, să poată obţine o notă de titularizare, urmând ca în cinci ani să urmeze şi studii universitare. Dacă nu vor face asta, îşi pierd catedra, dar dacă fac facultatea, vor fi titularizaţi pe acea catedră nedefinit”, a spus Intotero.

Ea a asigurat părinţii că nu vor mai plăti transportul şcolar după apariţia noilor legi.

Referitor la programul de învăţământ, senatorul USR este de părere că trebuie să dureze între orele 8 şi 17, pentru a avea timp copiii şi adolescenţii să-şi trăiască vârsta, dar pentru ca şi profesorii să aibă timp personal, să se şi dezvolte. Pentru asta ar fi nevoie de salarii mai mari pentru profesori, care vor face eforturi în plus.

Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi a spus că aşteptările de la aceste legi sunt ca învăţământul să aibă o calitate mai bună şi s-a declarat de acord cu exmatricularea elevului în cazuri extreme, dar nu cum este ea reglementată acum.

Apoi, elevul apoi trebuie consiliat şi reintegrat în sistemul de învăţământ, a spus Cristache.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt