Primul atlas geografic pentru nevăzători

Primul atlas geografic pentru nevăzători

Se spune că o imagine face cât o mie de cuvinte, iar o hartă cât o mie de poveşti. Pentru cei nevăzători, însă, o profesoară de la Universitatea de Vest din Timişoara, împreună cu mai mulţi studenţi şi o eleva de liceu au realizat primul Atlas Geografic General Tactil din România. Acesta cuprinde mai multe planşe modelate în relief care îi vor ajuta pe nevăzători să înţeleagă mai bine geografia ţării noastre.

Hărţile tactile, cuprinse în atlasul realizat de echipa Universităţii de Vest din Timişoara, sunt realizate cu un tip specific de grafice folosite pentru orientarea nevăzătorilor în spaţiu. Reprezentarea cartografica a fost făcută astfel încât aceasta să nu fie foarte încărcată şi să fie uşor înţeleasă de persoanele cu dizabilităţi de vedere.

Prima etapa a proiectului, care s-a întins pe parcursul mai multor luni, a constat în găsirea hărţilor potrivite şi introducerea informaţiilor într-un program de cartografiere, pentru a fi modelat. Odată realizat designul hărţii, hârtia este introdusă într-un aparat special.

Elevii nevăzători, care vor beneficia de acest atlas tactil, spun că vor putea înţelege în sfârşit geografia. În România funcţioneaza şapte şcoli pentru elevii nevăzători. Fiecare a primit un asemenea Atlas Geografic Tactil din partea celor care l-au realizat.

foto: opiniatimisoarei.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt