România are cea mai mare rată a abandonului şcolar

România are cea mai mare rată a abandonului şcolar

Suntem pe primul loc în Uniunea Europeană deoarece avem cel mai mare nivel al riscului de sărăcie sau excluziune socială în rândul copiilor, arată un studiu al Organizaţiei Salvaţi Copiii. Peste 41%, adică un milion şi jumătate de copii, nu au un trai decent pentru că familia nu are bani, nu se hrănesc corect, potrivit vârstei, şi nu au acces la servicii educaţionale şi de sănătate de calitate.

La începutul anului trecut, aproape 300.000 de copii nu mergeau la şcoală, iar în anul 2019-2020, rata abandonului a fost de 1.3%, adică aproape 21.000 de copii nu au mai mers la cursuri. Cel mai dramatic este că sărăcia educaţională se transmite între generaţii: un copil născut într-un mediu defavorizat va putea doar greu şi cu eforturi supraomeneşti să îşi îmbunătăţească viaţa.

Invitată în platoul FOCUS, Liliana Bibac Moşneguţu, coordonator programe educaţionale în cadrul Asociaţiei Salvaţi Copiii, a declarat că ,,este îngrijorător dacă că ne gândim că investiţia în copii este cea mai importantă pentru viitorul unei societăţi. Ar trebui să ne gândim foarte bine cum facem să creştem investiţia în copiii României, astfel încât să fie pregătiţi pentru viaţa de adulţi."

Liliana Bibac Moşneguţu a adăugat că ,,în prezent, 20% dintre copiii din oraşele mari se află în risc de excluziune socială, iar 30 de procente dintre copii din oraşele mici se află în acest risc de sărăcie şi excluziune socială şi peste 50,5% dintre copii de la sat. Prim urmare, statul ar trebui să facă o analiză foarte exactă a nevoilor copiilor, să finanţeze şi să sprijine acţiuni concrete care să răspundă acestor nevoi (...) activităţi de educaţie pentru sănătate, activităţi de prevenire a bullying-ului şi activităţi de dezvoltare personală şi învăţare prin joc."

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt