Senator USR, despre legile Educaţiei: Sunt articole care pot duce la invalidarea întregii legi, dar şi unele care pot fi doar eliminate

Senator USR, despre legile Educaţiei: Sunt articole care pot duce la invalidarea întregii legi, dar şi unele care pot fi doar eliminate

USR a depus la CCR sesizări de neconstituţionalitate pentru ambele legi ale Educaţiei, a declarat la Prima News senatorul USR Irineu Darău.

„Dacă am ajuns în această fază în care cu tancul au trecut legile, fără să accepte aproape niciun amendament din partea opoziţiei, singura speranţă este contestaţia la CCR. Sunt articole care pot duce la invalidarea întregii legi, dar şi unele care pot fi doar eliminate. Legile intră în contradicţie cu anumite principii constituţionale de incluziune. Mecanismul pentru gratuitatea transportului elevilor nu este funcţional, dar nu este nici constituţional şi împotriva legislaţiei UE. Mai există prevederi care încalcă dreptul la învăţământ preşcolar gratuit”, a spus Darău.

El a precizat că în noile legi ale Educaţiei încalcă, printre altele, dreptul la viaţă privată.

„Prevederile despre folosirea imaginilor din şcoli, încalcă GDPR, nu se poate ca aceste filmări să fie accesibile oricui şi să fie folosite în tot felul de scopuri”, a subliniat senatorul.

El a spus că graba cu care au trecut legile prin Senat nu are nicio justificare şi arată că totul era o negociere politică.

„Cel mai tare m-au deranjat aplauzele din Senat după adoptarea legilor, arată cât de departe sunt unii politicieni de sistemul de învăţământ”, a mai spus Darău.

Marilen Pirtea, deputat PNL, a subliniat că era necesară o lege nouă în Educaţie, dar a adăugat că orice lucru este perfectibil şi că susţine protestul profesorilor.

„Sunt solidar cu dascălii în demersul lor de a obţine salarii mai mari, e nevoie de un statut social decent pentru oamenii care lucrează cu viitorul ţării. Din păcate, studenţii cu rezultatele cele mai bune nu rămân să predea, din cauza salarizării proaste din învăţământ, rămân cei cu note mai slabe”, a adăugat Pirtea.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt