Stele printre stele

Stele printre stele

Pe cât de mult strălucesc în pasiunea pe care o au, pe atât de puţin îi ajută statul român. Vorbim despre doi dintre copiii de aur ai României, care ne vor reprezenta în noiembrie la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din Columbia. Dacă vor găsi sponsori, se vor putea lupta pentru medalii de acolo, fizic. Dacă nu vor obţine acest sprijin, vor putea face asta de acasă, online.

Dragoş şi Maurizio (Mauriţio), doi dintre elevii sclipitori pe care îi dă România, vor să arboreze drapelul pe Lună sau, de ce nu, chiar pe Marte. Astronomia şi astrofizica sunt pasiunile lor încă de când abia ajungeau să privească prin telescop. Acum, în clasa a 10-a, respectiv a 11-a, au făcut un pas uriaş spre îndeplinirea acestor visuri. Medaliaţi cu aur la nivel naţional, în noiembrie vor participa la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, unde vor să ajungă neapărat pe podium.

Ambii sunt elevi ai Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” din judeţul Suceava. O mare contribuţie au avut-o profesorii de aici. Pasiunea lor a pornit, însă, încă din clasa a doua, când au călcat pragul Cercului de Astronomie şi Astrofizică de la Palatul Copiilor. De atunci, performanţele lor s-au ţinut lanţ.

Dragoş este unul dintre copiii care, fără sprijinul părinţilor, spune el, nu ar fi putut ajunge atât de departe. Aceştia l-au ajutat să meargă la orice competiţie, chiar şi din ultimele economii. La rândul lui, Dragoş a trebuit să facă sacrificii.

Mauriţio a făcut aceleaşi eforturi, însă totul cu zâmbetul pe buze, din pasiune. Jocurile video i-au stârnit interesul pentru aceste discipline, care, crede el, ar trebui studiate la şcoală, încă de la clasele mici.

Au emoţii mari pentru Olimpiada Internaţională, care va avea loc în Columbia. Fără sponsori, însă, nu vor putea ajunge acolo fizic. Pandemia le oferă, totuşi, şansa de a participa online. Deşi vor ajunge, cu siguranţă, pe cele mai înalte culmi, la universităţi de prestigiu din afară, Dragoş şi Mauriţio speră că într-o bună zi vor reveni în ţară. Ar face-o cu inima deschisă şi cu dorinţa absolută de a ajuta România să poată duce aceste ştiinţe la excelenţă.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt