Seceta din această vară aduce scumpiri la anul - Focus Prima TV

Seceta din această vară aduce scumpiri la anul

Seceta din vară s-a prelungit și în toamnă, iar lipsa ploilor ar putea distruge chiar și culturile de primăvară, avertizează fermierii. În Prahova, însămânțările cu grâu s-au făcut cu greu deoarece pământul este extrem de uscat. Mai mult, spun fermierii, anul viitor prețurile vor exploda, mai ales la produsele din carne și lapte.

Fermierii au avut un an greu. După ce seceta a compromis culturile de porumb şi floarea soarelui, nici lucrările de toamnă nu au mers prea bine. În Prahova, la Târgşorul Vechi, acest fermier a însămânţat cu grâu peste 30 de hectare. Îi este fricî însă că în primăvară cultura va fi compromisă.

Acelaşi lucru se întâmplă şi în alte zone. La Dumbrava şi Drăgăneşti, tot în Prahova, pe suprafeţele însămânţate cu grâu nu a răsărit mai nimic. În schimb, cheltuielile fermierilor au fost covârşitoare. Specialiştii vorbesc despre un deficit fără precedent de apă în pământ. Ar trebui să plouă săptămâni în şir pentru ca producţiile de anul viitor să fie salvate.

Preţurile produselor lactate și cărnii vor exploda anul viitor, estimează fermierii. Pentru că producţiile de anul acesta au fost diminuate de secetă, nici pentru hrana animalelor nu s-au strâns suficiente cereale. Agricultura românească ar putea fi salvată doar dacă s-ar investi în sistemul de irigaţii. Mai ales că se anunță ani tot mai secetoși.

Total
10
Shares
Total
10
Share