Atunci când copilăria trebuie câştigată. Maya are nevoie de noi

Atunci când copilăria trebuie câştigată. Maya are nevoie de noi

,,Mama" este un cuvânt pe care toţi copiii îl învaţă în primii ani de viaţă. Doar că, există şi situaţii în care cei mici se nasc speciali, cu o afecţiune care nu îi lasă să îşi strige mama. Ei trebuie să înveţe acest cuvânt cu ajutorul şedinţelor de terapie. Vorbim despre copiii cu autism care se luptă, de la o vârstă fragedă, cu răutatea oamenilor din jur. Mulţi sunt marginalizaţi, neînţeleşi. Trăiesc într-o lume în care doar cu ajutorul empatiei pot reuşi să devină adulţi fericiţi şi împliniţi.

Maya are şase ani. Pentru ea, să numere şi să vorbească este..mai greu. E un copil special care luptă zi de zi să înveţe cât mai multe lucruri. Când avea un an şi jumătate, mama ei, Giulia, a simţit că ceva e în neregulă. I-a făcut sute de analize şi la vârstă de trei ani a fost diagnosticată cu Tulburare de Spectru Autism.

Timpul a ajutat-o pe Giulia să înţeleagă că Autismul o face pe Maya să fie specială, unică. A început să meargă cu fetiţa la terapie. Zi de zi o ajută să înveţe lucruri noi, acele lucruri care pentru noi par uşoare. Ei bine, pentru Maya situaţia este puţin mai grea. Ea are nevoie de cineva să o ajute la fiecare pas.

Merge la o grădiniţă normală, dar mereu în spatele se află un însoţitor care o ajută să se integreze atunci când poate îi e frică şi nu înţelege exact ce fac ceilalţi copii. Mama ei spune că tot colegii de la grădiniţă o acceptă pe Maya şi o ajută. Giulia susţine însă că adulţii sunt cei care uneori refuză să înţelegă ce înseamnă viaţa cu un copil special. O prietena pe care o cunoştea de-o viaţa a dispărut atunci când a aflat că Maya are autism.

Cea mai mare durere a unui părinte care are un copil cu autism apare atunci când oamenii din jur judecă tot ce văd, fără să ştie profunzimea lucrurilor.

Ca să evite pe cât posibil aceste situaţii, Giulia a creat tricouri cu mesaje. În acest fel, oamenii din jur pot citi şi realiza că Maya e un copil special care, atunci când are prea mulţi stimuli în jur, se sperie. Aceste tricouri şi hanorace sunt şi vândute în mediul online. Aşa Giulia reuşeşte să mai strângă bani pentur şedinţele de terapie ale fetei.

Maya are nevoie de ajutorul oamenilor să poată să înveţe cât mai multe lucruri. Să scrie, să citească, să zâmbească, să vorbească. Chiar dacă nu ştie toate aceste lucruri, Maya ştie să iubească din tot sufletul. Toţi oamenii care vor să o ajute pe Maya pot cumpără hanorace şi tricouri de pe site-ul Asociaţiei Vocea Autismului sau pot dona bani în conturile de mai jos.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt