De Ziua Victoriei în Cel de-al Doilea Război Mondial, cancelarul Scholz insistă asupra răspunderii Germaniei

De Ziua Victoriei în Cel de-al Doilea Război Mondial, cancelarul Scholz insistă asupra răspunderii Germaniei

Cu ocazia împlinirii a 77 de ani de la sfârşitul cel de-al Doilea Război Mondial în Europa, cancelarul german Olaf Scholz a insistat duminică asupra răspunderii istorice a ţării sale de a sprijini Ucraina împotriva agresiunii ruse, transmite dpa.

"Am învăţat o lecţie esenţială din istoria catastrofală a ţării noastre între 1933 şi 1945", a afirmat Scholz, conform transcrierii unui discurs televizat. "Apărăm legea şi libertatea, de partea victimelor. Susţinem Ucraina în lupta împotriva agresorului".

Scholz a insistat asupra convingerii sale profunde că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu poate câştiga războiul. "Libertatea şi securitatea vor triumfa, la fel cum libertatea şi securitatea au triumfat împotriva violenţei şi dictaturii acum 77 de ani", a spus cancelarul.

În întreaga Germanie au avut loc ceremonii de comemorare, cu prezenţă masivă a poliţiei din cauza posibilelor tensiuni provocate de războiul din Ucraina.

La monumentul sovietic din parcul Treptower din Berlin, sute de oameni au depus flori şi i-au comemorat pe cei căzuţi în război.

Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a descris războiul din Ucraina ca pe o "ruptură epocală" care i-a obligat pe europeni la reflecţii dureroase. "Am fost prea siguri că pacea, libertatea, bunăstarea pot fi considerate garantate", a spus şeful statului la o reuniune a Confederaţiei Sindicale Germane, la Berlin. "Acest război ne arată cu brutalitate că trebuie să ne protejăm şi să ne apărăm democraţia".

agerpres.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt