Drumul de la năvod la grătar

Drumul de la năvod la grătar

Copt pe plită, pe grătar sau băgat la cuptor cu legume, alături de mujdei sau fiert bine în oala cu borş, peştele este vedeta meselor de Florii. Până să ajungă în farfurie, însă, trebuie… scos din mare. În această perioadă, pescarii se trezesc înaintea soarelui şi aruncă năvoadele în apa rece. Iar captura nu se lasă niciodată aşteptată.

Pescarii de la Năvodari sunt printre ultimii pescari români de la Marea Neagră care nu pescuiesc industrial. Folosesc aceleaşi tehnici ca acum câteva sute de ani. Navoadele intinse vertical pe beţe înfipte în nisip, se numesc "taliene" şi atrag peştii ca într-un labirint. O singura taliană prinde sute de kilograme într-o zi. Însă în ultimii ani, pescarii se plâng că prind din ce în ce mai puţin peşte.

Din năvod, peştele proaspăt prins ajunge direct în farfurie. Desigur, nu înainte de a trece prin cuptor, prin oala cu
borş sau pe plita încinsă.

Statisticile arata ca romanii nu se numara printre marii iubitori de peste: consuma doar 4 kilograme si jumatate pe an in timp ce media la nivelul Uniunii Europene este de 25 de kilograme. Cei mai mari consumatori sunt locuitorii din Portugalia si Spania. Pentru că ne aflăm în postul paştelor, astăzi, de florii, este dezlegare la peşte. De mâine, însă, urmează o săptămână de post mai aspru, în care creştinii îşi reamintesc Patimile Mântuitorului.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt