Experimente pentru testarea măştii

Experimente pentru testarea măştii

Un profesor de la Facultatea de Fizică din Iaşi a inventat un dispozitiv pentru testarea măştilor de protecţie. Pentru că în ultima perioadă piaţa a fost invadată de măşti neconforme, Silviu Gurlui testează în laborator tot felul de materiale din care sunt făcute aceste măsti. Surpriza vine de la materialele
din care sunt executate filtrele de cafea, care, spune fizicianul, sunt extrem de sigure.

Silviu Gurlui este profesor la Facultatea De Fizică a Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. Are 49 de ani şi de câteva luni a reuşit să creeze un aparat pentru testarea eficienţei măstilor de protectie.

Fizicianul a testat foarte multe materiale: de la filtre de cafea, filtre de aspirator, până la cele din care sunt făcute prosoapele de bucătărie. Un lucru nu trebuie neglijat însă: testarea medicală.

Alte ateliere de creaţie testează măştile chiar la Ministerul Apărării, pentru a fi sigure că nu dau greş.

Deşi cererea pentru măsti este uriaşă în această perioadă, patronii de croitorii spun că producţia nu este rentabilă. Materialele sunt foarte scumpe, iar preţurile de vânzare sunt scăzute.

Fizicianul ia în calcul să filmeze şi să distruibuie online experimentele pe care le face, pentru cei care vor să vadă procesul de verificare a măştilor.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt