Iarna a micşorat plajele de la Mamaia

Iarna a micşorat plajele de la Mamaia

Pe litoral au început să se vadă efectele furtunilor din timpul iernii. Valurile puternice au muşcat din plaja din Mamaia, chiar în zona proaspăt lărgită cu bani de la Uniunea Europeană. Specialiştii spun însă că e un fenomen obişnuit. Chiar şi aşa, la vară, autorităţile vor trebui să intervină cu utilaje pentru nivelarea nisipului.

Plajele din Mamaia, lărgite în urmă cu doi ani, au început deja să se erodeze. Furtunile au măcinat nisipul, iar marea a înaintat cu câţiva metri pe uscat.

Într-un singur anotimp, plaja din Mamaia Nord a pierdut câţiva metri de nisip. Furtunile din iarnă au fost puternice, iar efectele se văd acum şi marea ia înapoi ce i-a fost luat. Specialiştii spun însă că este un fenomen absolut natural. Se numeşte cliffing şi are loc pe toate plajele.

“Aceste fenomen este unul normal iar această plajă încă nu a ajuns la nivelul maxim de eroziune. În urma eroziunii puternice a plajei se va stabiliza profilul acesteia, astfel încât intrarea în apă va fi una foarte lină”, potrivit reprezentanţilor de la Apele Romane Dobrogea-Litoral

Plajele din Mamaia Nord au fost mărul discordiei în urmă cu doi ani. Au fost mult lărgite, tocmai pentru a avea de unde să se erodeze, dar patronii din turism s-au declarat nemulţumiţi. S=au plâns că nisipul nu mai este fin ca altădată, plaja este mult prea lungă, iar apa devine brusc adâncă. Procesul de lărgire a plajelor continuă în aceste zile cu porţiunile din Eforie Nord şi Eforie Sud.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt