Iaşi, oraşul plin de cerşetori

Iaşi, oraşul plin de cerşetori

România este plină de cerşetori. Doar în primele şapte luni, în Iaşi, au fost găsiţi 700 de oameni ai străzii. Autorităţile încearcă acum să le ofere tuturor un cămin. Localnicii din Iaşi se plâng de numărul mare de cerşetori şi le cer poliţiştilor să ia măsuri urgent. Primul pas luat a fost demararea unei campanii de prevenire şi diminuare a fenomenului cerşetoriei.

De mai bine de 15 ani, Ion a rămas fără casă după ce i-a luat-o statul. Nu şi-a mai permis să achite chiria şi de atunci doarme sub cerul liber. Deşi a lucrat 30 de ani ca muncitor la o fabrică de tricotaje, acum ajuns la mila oamenilor. O echipă Prima TV l-a găsit azi când dormea, ghemuit pe un scaun, în gara mare din Iaşi.

Primarul Iaşului spune că, din păcate, nu toţi cerşetorii sunt oameni care nu au condiţii. Uneori pur şi simplu li se pare mai uşor să ceară decât să muncească singuri pentru banii lor.

În Iaşi există un centru social de urgenţă care îi primeşte pe oamenii străzii şi îi ajută.

Poliţiştii de la Locală găsesc zilnic cerşetori pe stradă. Îi iau şi îi duc la adăpostul de noapte. Însă, acolo există o capacitate de doar o sută de locuri şi, în ultimele şapte luni, autorităţile au identificat peste şapte sute de oameni ai străzii.

Din păcate, există şi copii care sunt scoşi la cerşit. Folosirea unui minor în scop de cerşetorie este o faptă penală după cum se vede în articolul 215 din Codul penal.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt