Locul în care focul nu se stinge niciodată

Locul în care focul nu se stinge niciodată

„Focul viu" de la Andreiaşu de Jos este un fenomen spectaculos care are loc în Munţii Vrancei. Se spune că
acesta poate prevesti, cu puţin timp înainte, cutremurele din România. Flăcările, care ies din pământ sunt, pentru
localnici, un semn de avertizare pentru a se pune la adăpost. Înălţimea lor poate ajunge de la 2-3 metri până la 30-40 de metri, cum s-a întâmplat la cutremurul din 1977.

De sute de ani, locuitorii din comuna vranceana Andreiaşu de Jos traiesc cu frica in sân de teama focului de
pe deal, care nu se stinge niciodata. La inceput, când nu se stia ce anume da nastere acestui fenomen, localnicii ii
atribuiau puteri magice si se temeau de ce e mai rau: sa nu vina muntele peste ei. In momentul in care sunt miscari tectonice, toate gurile din zona Focului Viu se aprind deoarece este o fluctuatie mai mare de gaz. Din acest motiv localnicii si-au facut gospodariile cit mai departe de acest loc infricoşător. Nenea Munteanu, din satul Titila, spune ca primul cutremur mare pe care l-a simtit a fost cel din 1940.

În urma cu mai bine de 40 de ani misterul a fost dezlegat. Pamantul care arde neîncetat ascunde, la o adancime de mai bine de 7000 de metri, gaz metan. Odata ajuns la suprafata, in contact cu alte gaze si cu oxigenul din aer, se aprinde, au spus geologii.

Saptamânal, cât tine vremea buna, puzderie de turisti merg in Andreiaşu de Jos să vada focul care nu se stinge
niciodata. Localnicii sunt incântaţi de oaspeţi şi le oferă cu drag tot ce au prin gospodărie.

Cristina a venit tocmai de la Roma, pentru a petrece câteva zile în Andreiasu, impreuna cu cei doi copii. O insoteste tatal ei, care a mai fost aici in urma cu 30 de ani.

Specialistii in domeniu spun ca aici ar putea fi, peste ceva timp, o statiune de top care, prin frumusetea locurillor, a Focului Viu cu legendele lui, dar si a bucuriei cu care localnicii ii primesc pe turistii aflati acum doar in tecere, ar
putea schimba pur si simplu viata tuturor.

Zona nu este importanta doar din punct de vedere turistic, se spune ca in acest pamant exista, pe langa metan, resurse de heliu si azot.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt