Ministrul Digitalizării: Vine sfârşitul dosarului cu şină şi al copiilor xerox

Ministrul Digitalizării: Vine sfârşitul dosarului cu şină şi al copiilor xerox

Realitatea românească riscă să se schimbe radical. Vine sfârşitul dosarului cu şină, a anunţat la Prima News ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja.

„Sunt două legi care interzic cererea de copii după acte, orice organizaţie care oferă servicii publice, de la 1 iulie, nu mai are voie să ceară copii xerox, ci va cere direct cartea de identitate sau documentele necesare de la contribuabil. Vom interzice şi dosarul cu şină. Din mai, identitatea digitală se va realiza cu ajutorul unei poze a cărţii de identitate, un selfie cu cartea de identitate şi un filmuleţ cu cartea şi posesorul ei. Vor fi digitalizate şi adeverinţele de muncă” a spus ministrul.

Demnitarul a subliniat că ministerul pe care-l conduce a reuşit să crească bugetul cercetării cu 70 la sută, pe baza PNRR şi a plătit toate datoriile la Agenţia Spaţială Europeană, din care România risca excluderea.

„Fiecare instituţie publică va avea aplicaţii pentru petiţii şi depunerea de documente. Unele instituţii au cloud propriu, dar le vom conecta cu cloud-ul guvernamental. Există o reticenţă la nivelul instituţiilor publice pentru că oamenii de la IT se tem că-şi vor pierde locul de muncă, nu e cazul. Specialiştii IT de la ministerul nostru sunt sunt plătiţi 2500 de euro pe lună, sunt bani din PNRR”, a precizat ministrul.

El a adăugat că, la începutul invaziei ruse în Ucraina au existat atacuri digitale ale unor entităţi neguvernamentale din Rusia asupra instituţiilor româneşti. Totuşi, a spus ministrul, soluţiile noastre de apărare au funcţionat.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt