Mulţi călători, puţini plătitori

Mulţi călători, puţini plătitori

Tallin este una dintre puţinele capitale europene în care transportul public este gratuit. Chiar dacă oficial în Bucureşti situaţia stă diferit de capitala Estoniei şi costul unui bilet a fost recent majorat până la 3 lei, în realitate călătoriile cu tramvaiul şi autobuzul sunt achitate doar de cine doreşte. Potrivit datelor oficiale ale STB, doar 10% din bucureşteni se deranjează să treacă pe la casieriile Societăţii. Există însă şi linii care nu au fost călcate de picior de controlor.

Peste 2 milioane de oameni folosesc zilnic mijloacele de transport în comun de suprafaţă din Capitală. Dintre aceştia, doar aproximtiv 210 mii plătesc contravaloarea biletului. E o realitate pe care o cunoaşte toată lumea. Chiar şi cei care nu merg cu autobuzul sau tramvaiul.

Pentru a vedea cum stau lucrurile am însoţit o echipă de controlori într-o zi de lucru. La sugestia acestora, am mers pe ruta tramvaiului 21, care porneşte chiar de la kilometrul zero al Capitalei. Surprizele nu au întârziată să apară.

Doamna din imagini a scăpat doar cu un avertisment. Alţii n-au fost la fel de norocoşi

Există însă zone în care principiul cine greşeşte, plăteşte nu se aplică niciodată.

Reprezentaţii STB sunt de altă părere, iar Oamenii care circulă cu 139 îi contrazic însă.

În momentul de faţă, Societatea de Transport Bucureşti are 243 de controlori. Aceştia operează pe cele apoximativ 160 de linii ale Societăţii.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt