Oamenii îşi vor parcul înapoi

Oamenii îşi vor parcul înapoi

Fiecărui român trebuie să îi revină un spaţiu verde public de cel puţin 26 de metri pătraţi, spune Uniunea Europeană. România e însă departe de această cifră, iar bucureştenii au parte de mai puţin de 10 metri pătraţi fiecare. Cu toate acestea asaltul asupra parcurilor din Capitală continuă, spre disperarea oamenior.

În 2021, Primăria Sectorului 3 pierdea definitiv în instanţă contestaţia asupra titlului de proprietate pentru 12 hectare din parcul IOR, retrocedate în 2005. Acum, o parte din această suprafaţă a început să fie amenajată pentru o construcţie. Într-o ultimă încercare de a salva parcul, mai mulţi oameni s-au strâns într-un grup de iniţiativă civică şi monitorizează tot ce mişcă în zona respectivă.

A fost şi un protest la finalul lunii martie, după ce zeci de copaci au fost defrişaţi. Peste 1.000 de oameni s-au strâns atunci să ceară să li se redea parcul, iar acţiunea le-a dat curaj.

Primarul Capitalei a mandatat o firmă de avocatură pentru a vedea ce soluţii are la dispoziţie. Până atunci, însă, lucrările de amenajare continuă chiar sub ochii autorităţilor.

De distrugere nu scapă nici cele mai noi parcuri din oraş. Parcul Teilor a fost inaugurat în 2020, acum se construieşte o spălătorie auto. În plus, şantierul nu este semnalizat. Parcul Teilor a fost construit de la zero peste o fostă groapă de gunoi, iar amenajarea a costat în jur de 50 de euro pe metru pătrat.

foto: facebook.com/IOR51

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt