Obligaţia montării în apartamente a repartitoarelor a fost prelungită cu încă un an

Obligaţia montării în apartamente a repartitoarelor a fost prelungită cu încă un an

Obligaţia montării repartitoarelor de căldură în apartamentele de bloc va fi prelungită cu un încă un an, până la 31 decembrie 2024, conform unui proiect legislativ adoptat de Parlament, prin votul final al deputaţilor. Totodată, pentru pentru categoriile vulnerabile, achiziţia şi montarea acestor dispozitive va fi subvenţionată de la buget în limita a 750 lei/locuinţă.

Este pentru a treia oară când termenul e amânat cu încă un an. 

De ce este important: Printr-o lege intrată în vigoare în 2021, s-a stabilit că în imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2021 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit.

Obligaţia a fost amânată, însă, în acelaşi an, până la 31 decembrie 2022.

În decembrie 2022, obligaţia montării repartitoarelor de căldură, în apartamentele din blocurile racordate la sistemul de încălzire centralizat, a fost amânată cu încă un an de Parlament, până la 31 decembrie 2023, proiectul fiind promulgat de preşedintele Iohannis la începutul anului.

Acum, la iniţiativa liberalilor, a fost adoptată de Parlament, prin votul deputaţilor, după ce anterior trecuse de Senat, amânarea cu încă un an, până la 31 decembrie 2024, a obligaţiei montării repartitoarelor de căldură.

Proiectul prevede, totodată, compensarea costului achiziţiei şi montării acestor dispozitive pentru categoriile vulnerabile, în limita a 750 lei/locuinţă.

Beneficiarii ar urma să fie persoanele care au primit deja cardurile de energie, cu care pot plăti facturi la electricitate, gaz sau încălzire. Acest ajutor va putea fi folosit şi pentru plata sumei care depăşeşte subvenţia de 750 lei din costul repartitoarelor.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie promulgat de şeful statului.

Afla mai multe desprerepartitoarecalduraobligatie
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt