Opere celebre, reproduse cu talent

Opere celebre, reproduse cu talent

Un pensionar de 70 de ani din Aiud impresionează prin talentul său nativ. Pasionat de sculptura navelor şi pictor
talentat, Zoltan Haracsek şi-a descoperit o nouă pasiune, sculptura în metal şi piatră. Aşa se face că, în curtea casei sale se află reproduse, la scara mică, clădiri celebre, din diverse zone ale lumii, dar şi picturi. Vizitatorii sunt
impresionati de talentul şi răbdarea cu care omul reuşeste sa-şi modeleze creaţiile.

Zoltan provine dintr-o familie de artişti. Tatăl său era un mare pasionat de sculptura în piatră si metal. In casa in care a crescut, Zoltan a deprins tainele sculpturii, dar si-a dat seama că era pasionat si de pictură. Dupa ce a crescut si-a descoperit dragostea şi pentru navomodelism. Cu multa migala si un talent pe masura, a inceput sa confectioneze corăbii, bărci sau veliere, de o frumusete rară. Fiul lui Zoltan, Lehel, este şi el un artist in arta fotografica.

Mai târziu Zoltan s-a mutat într-o gospodărie mai mare, pentru a avea suficient spaţiu să îşi ţină operele. A amplasat în noua locuinţă atat sculpturile tatălui său, cat si pe ale sale, pe masura ce le-a realizat. Asa se face ca, in curtea casei se afla Castelul Huniazilor, de la Hunedoara, construit din ciment si metal, alaturi de Alba ca Zapada si cei sapte pitici. Tot acolo a pus Turnul Eiffel care a fost impletit si sudat de mii de bucati din sarmă, şi Bastionul Pescarilor din Budapesta. Zoltan a mai realizat doar din metal o moara de vant, dar si Balaurul Rusiei. Nu lipseste nici Statuia Libertatii, Mecetul din Constanta sau Barajul de pe Bistrita. Dupa ce a iesit la pensie,in urma cu cinci ani, Zoltan a reusit sa-si indeplineasca un alt vis mai vechi, o locomotiva cu doua vagoane, construită manual.

Ultima lucrare, la care Zoltan lucreaza de doi ani, este Turnul din Pisa, confectionat dintr-un metru cub de lemn de tei. Totul este reprodus cu minuţiozitate. Oamenii care ii viziteaza gospodaria sunt impresionati de lucrarile realizate.

Chiar daca are 70 de ani Zoltan continuă sa participe în taberele nationale de creatie si pictura, unde impresioneaza prin rabdarea, talentul si migala cu care isi realizeaza creatiile.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt