Prea săraci pentru un Crăciun îmbelşugat

Prea săraci pentru un Crăciun îmbelşugat

Nu suntem o ţară atât de bogată pe cât ne lăudăm şi nici toţi românii nu o duc bine, în ciuda progresului din ultimii ani. Cifrele oficiale arată că aproape un sfert din populaţia României câştigă sub 1.000 de lei lunar. Mai exact 23,4% din populaţia din România, adică aproximativ 4,5 milioane de oameni, au un venit disponibil mai mic decât 12.150 lei annual. Datele vin de la Institutul Naţional de Statistică, instituţie care a analizat evoluţia bunăstării românilor din ultimii 10 ani.

Principala concluzie, deloc fericită, este că analiza ratei sărăciei relative arată un declin al bunăstării populaţiei din România. Lucrurile nu stau însă la fel pentru toată lumea. Chiar dacă nu există o diferenţă clară între gradul de sărăcie al bărbaţilor şi femeilor din România, rata sărăciei a evoluat diferit pe sexe. Astfel, până în 2011, rata sărăciei a fost uşor mai ridicată pentru populaţia feminină, iar în perioada 2012-2014 pentru populaţia masculină rata sărăciei a fost ceva mai mare.

Rata sărăciei  creşte proporţional cu mărimea gospodăriei, creşterea fiind cu atât mai mare cu cât gospodăria are mai mulţi copii. Gospodăriile fără copii se situează în cea mai favorabilă categorie, cu o rată a sărăciei de 20%, dar şi în acest caz sărăcia se adânceşte faţă de anii anteriori. Un alt factor care poate creşte riscul de sărăcie îl constituie vârsta.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt