Premieră la nivel mondial: Berna ar putea legaliza un tip de cocaină. În Elveţia, cocaina e doar cu puţin mai scumpă decât berea

Premieră la nivel mondial: Berna ar putea legaliza un tip de cocaină. În Elveţia, cocaina e doar cu puţin mai scumpă decât berea

Capitala Elveţiei, Berna, analizează un proiect pilot care să permită vânzarea de cocaină pentru uz recreaţional - o abordare radicală a luptei împotriva drogurilor, care nu a mai fost încercată în altă parte, transmite Reuters, citat de Profit.ro

Parlamentul din Berna susţine ideea, care trebuie să treacă totuşi de opoziţia administraţiei oraşului şi va necesita, de asemenea, o modificare a legislaţiei naţionale, scrie Hotnews.ro.

Politica în materie de droguri în întreaga lume evoluează: statul american Oregon, de exemplu, a dezincriminat posesia unor cantităţi mici de cocaină în 2021, în favoarea tratamentului pentru consumul de droguri. Multe ţări europene, printre care Spania, Italia şi Portugalia, nu mai au pedepse cu închisoarea pentru posesia de droguri, inclusiv cocaină, dar nicăieri nu s-a mers atât de departe ca în cazul propunerii aflate în discuţie la Berna.

Elveţia îşi reanalizează poziţia faţă de acest drog, după ce unii politicieni şi experţi au criticat interdicţiile totale ca fiind ineficiente, propunerea - aflată în prezent în stadii incipiente - venind în continuarea încercărilor în curs de desfăşurare privind autorizarea vânzării legale a canabisului.

„Războiul împotriva drogurilor a eşuat şi trebuie să analizăm noi idei", a declarat Eva Chen, membră a consiliului din Berna din partea Partidului Stângii Alternative, care a susţinut propunerea. „Controlul şi legalizarea pot face mai mult decât simpla represiune", a adăugat ea.

În Elveţia, cocaina e doar cu puţin mai scumpă decât berea

În bogata Elveţie se înregistrează unul dintre cele mai ridicate niveluri de consum de cocaină din Europa, conform nivelurilor de droguri ilicite şi de reziduuri ale acestora din apele reziduale, iar Zurich, Basel şi Geneva se află în primele 10 oraşe din Europa.

Oraşele elveţiene, inclusiv Berna, înregistrează, de asemenea, o creştere a consumului, în timp ce preţurile cocainei s-au înjumătăţit în ultimii cinci ani, potrivit Addiction Switzerland, o organizaţie neguvernamentală.

„Avem multă cocaină în Elveţia în acest moment, la cele mai mici preţuri şi la cea mai bună calitate pe care am văzut-o vreodată", a declarat Frank Zobel, director adjunct la Addiction Switzerland.

„Puteţi obţine o doză de cocaină pentru aproximativ 10 franci în aceste zile, nu cu mult mai mult decât preţul unei beri", a adăugat el.

Afla mai multe despreelvetiacocaina
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt