Profesor de economie: Soluţia rapidă la pensiile decreţeilor - importul de forţă de muncă

Profesor de economie: Soluţia rapidă la pensiile decreţeilor - importul de forţă de muncă

Soluţia pe termen scurt pentru ca sistemul de pensii să nu se prăbuşească în următorii şapte ani ar fi importul de forţă de muncă, a explicat la Prima News Mihaela Mosora, profesor de economie la ASE.

„Şi natalitatea ar fi o soluţie, dar copiii născuţi nu vor creşte peste noapte, durează până ce persoana respectivă ajunge la vârsta de muncă”, a spus Mosora. Din păcate, a adăugat ea, prin încurajarea mamelor să aibă cât mai mulţi copii, riscăm să le scoatem de tot din câmpul muncii, pentru că angajatorii se feresc de astfel de mame.

Daniela Necefor, specialist în HR este de părere că aducerea înapoi a românilor plecaţi la muncă ar costa la fel ca aducerea de muncitori asiatici în România.

„Copiii de români născuţi acolo nu vor mai veni înapoi, ci trebuie să facem asta cu tinerii care vor să plece. Pentru medici, de exemplu, creşterea salariilor nu este suficientă, vor să poată lucra la cote profesionale înalte. Tinerii pleacă de obicei pentru masterat afară, unde găsesc specializări care nu există la noi”, a subliniat Necefor.

Dorina Barcari, Asociaţia pentru Drepturile Pensionarilor, crede că ar trebui să existe creşe oferite de companii pentru angajaţi, ca să-i încurajeze pe aceştia să aibă copii. „În plus, nu există o lege organică a salarizării care să stabilească un nivel decent de venit. Care este plata corectă a muncii la noi? O asemenea lege va aduce oamenii înapoi în ţară”, a spus Barcari.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt