Război în Ucraina: Mai mulţi dansatori străini au părăsit companii prestigioase de balet din Rusia

Război în Ucraina: Mai mulţi dansatori străini au părăsit companii prestigioase de balet din Rusia

Brazilianul David Motta Soares şi italianul Jacopo Tissi, balerini la Teatrul Bolşoi, o emblemă culturală a Rusiei, au anunţat luni că demisionează de la prestigioasa companie moscovită în semn de solidaritate cu victimele conflictului armat din Ucraina, informează AFP.

"Cu o tristeţe profundă am părăsit Teatrul Bolşoi, profesorii mei, colegii mei, prietenii mei şi locul pe care l-am considerat casa mea atât de mulţi ani", a scris balerinul brazilian, în vârstă de 24 de ani, într-un mesaj pe Instagram.

Un compatriot al său, Victor Caixeta, al doilea solist la Teatrul Mariinski din Sankt Petersburg, şi-a anunţat luni la rândul lui plecarea din Rusia, unde a trăit cinci ani, precizând că este vorba despre "o pauză", nu despre o demisie. Pe Instagram, el a spus că simte "durerea întregului popor ucrainean".

"Nu pot să mă comport ca şi cum nimic nu s-ar întâmpla. Nu-mi vine să cred că acest lucru se întâmplă din nou şi credeam că am învăţat lecţiile trecutului", a adăugat David Motta Soares în mesajul său, însoţit de o fotografie care îl arată executând un pas de dans.

David Motta Soares a subliniat că are "mulţi prieteni în Ucraina": "Nu pot să-mi imaginez cât de mult pot să sufere în acest moment, inima mea este alături de ei!".

Balerinul brazilian, care a copilărit în Cabo Frio, o staţiune balneară aflată la 150 de kilometri de Rio de Janeiro, s-a alăturat şcolii de balet al legendarului Teatru Bolşoi din Moscova la vârsta de 12 ani.

Absolvent al acestei şcoli în 2015, el a câştigat un premiu într-o competiţie dedicată tinerilor balerini în acelaşi an şi a obţinut titlul de solist.

Demisia lui s-a produs în aceeaşi zi cu cea a italianului Jacopo Tissi, dansator principal la Teatrul Bolşoi.

"Sunt şocat de această situaţie care a venit de nicăieri şi, sincer, mă aflu în incapacitatea de a-mi continua cariera la Moscova, pentru moment", a declarat balerinul italian pe Instagram.

Pe lângă cele două vedete de la Bolşoi, britanicul Xander Parish, dansator principal la Teatrul Mariinski din Sankt Petersburg, şi-a anunţat şi el plecarea, duminică seară, din celebra companie rusă.

agerpres.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt