Recensământul urşilor, prin probe ADN

Recensământul urşilor, prin probe ADN

Ultima oară când autorităţile au numărat urşii din România a fost în 2016. Acum vor face recensământul ….pe fonduri europene. Ultima numărătoare arătă ca în ţara noastră ar fi între şase şi şapte mii de urşi. Însă, de acum 5 ani, populaţia a crescut cu siguranţă. Ministrul mediului anunţă că va monta peste o mie de garduri electrice şi va construi un sanctuar în Braşov care va găzdui o sută de urşi. Toate aceste proiecte vor fi puse în aplicare cel mai devreme în 2022. Până atunci, urşii probabil vor continua să coboare printre oameni.

Guvernul încearcă din nou să numere toţi urşii din România. De această dată abordează o nouă metodă. Este vorba despre un proiect finanţat prin fonduri europene în valoare de 11 miliaone de euro. Totul se basează pe teste ADN.

Pregătirele au început acum….colectarea o să înceapă în anul 2022, iar analize vor fi gata, cel mai probabil, în 2023. Ministrul Mediului asigură că probele ADN nu se vor suprapune şi că vom afla numărul real de urşi de pe teritoriul Romaniei. Printre obiectivele proiectului care se desfăşoară prin PNRR se numără şi montarea peste o mie de garduri electrice pentru stâne şi ferme.

Planul prevede şi construirea unui sanctuar în Braşov, care va găzdui o sută de urşi.

Autorităţile au încercat şi relocarea urşilor în alte ţări din Uniunea Europeană, însă nu au reuşit. Singura ţara
interesată a fost Ungaria. Mai mult, Guvernul a adoptat săptămâna trecută o ordonanţă de urgenţă care prevede
intervenţia în cazul atacurilor urşilor. Animalele sălbatice vor fi împuşcate doar dacă siguranţa cetăţenilor va fi pusă în pericol.


Afla mai multe despreadnrecensamantursi
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt