România ar putea importa energie electrică mai ieftină, dar avem o problemă între Austria şi Ungaria

România ar putea importa energie electrică mai ieftină, dar avem o problemă între Austria şi Ungaria

Ministrul Energiei a vorbit la Digi24 despre piaţa energiei electrice din România în comparaţie cu alte ţări europene. Virgil Popescu spune că „România ar beneficia de o infuzie, de import de energie electrică din Germania, din ţările nordice, mai ieftină, dar avem o problemă de gâtuire a energiei între Austria şi Ungaria”.

Virgil Popescu, ministrul Energiei: Vestea bună este că preţul pe piaţa europeană s-a cam stabilizat. Am în faţă preţurile medii. Tot ce s-a discutat că preţurile au crescut, n-au crescut în piaţa contractelor la termen care au fost încheiate anul trecut pentru anul acesta, ci în Piaţa Spot.

Anul trecut Piaţa Spot a fost foarte jos, la 40 de euro media pe megawatt, pentru că era pandemie. În urmă cu doi ani, a fost 50 şi un pic de euro. Acum, la 30 august, Piaţa Spot este 70 de euro/megawatt în România.

Vă pot da şi alte exemple de piaţă Spot. În Austria este 64 de euro, în Belgia - 62 de euro, Bulgaria - 58 de euro, Elveţia - 66 de euro, Portugalia - 69 de euro, România - 70 de euro, Serbia - 70 de euro, Slovenia - 70 de euro.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt