Scumpim legumele, dar cine le mai cumpără? CRIZA din legumicultură se agravează

Scumpim legumele, dar cine le mai cumpără? CRIZA din legumicultură se agravează

Uitându-mă la ceea ce se întâmplă cu preţurile în piaţa legumelor şi fructelor, şi nu doar în România, încep să mă întreb dacă nu cumva, în viitor, voi căuta să cumpăr o frunză sau două de salată, o codiţă de ceapă sau doar o roşie. Nu sunt chiar atât de pesimist şi nu doresc nimănui asta, dar pare că în România începe să se simtă o criză de legume autohtone. Şi asta pentru că scumpirile sălbatice la utilităţi şi input-uri din ultimele luni încep să închidă serele şi să ducă la împuţinarea solariilor.

Sunt sute, da, sute, de fermieri care spun că există riscul să pună capăt afacerilor. Nu mai au bani să meargă mai departe, plus că pentru mers îţi trebuie şi transport, iar carburanţii ating preţuri astronomice. Chiar dacă în ultima săptămână am văzut o uşoară scădere, este vorba de câţiva bani, după o majorare de aproape doi lei pentru un litru.

Dar să ne întoarcem la cei care ne aduc pe masă legumele – să ne gândim doar la criza puternică din piaţa îngrăşămintelor care au ajuns la cele mai mari preţuri din ultimii 10 ani. Şi pentru că s-au scumpit benzina, motorina, curentul, îngrăşămintele, substanţele cu care se stropeşte, plus folia, preţul legumelor livrate este normal să crească. Numai că, spun producătorii, cât de mult să scumpeşti, că poate nu mai cumpără nimeni de la tine? Şi asta pentru că există întotdeauna o alternativă ceva mai ieftină, aşa cum sunt legumele aduse din import, din ţări cu alte obligaţii pentru fermieri, mai permisive.

Aşa că unii dintre cei care cultivă legume spun că deja au majorat preţurile cu aproximativ 20%, dar nu există şi putere de cumpărare. Plus că în această perioadă vânzările merg extrem de prost. Probabil nu mai pune lumea varză la butoi sau murături, sau nu mai face bulion. Şi, când spunem că o să fie şi mai rău, nu cred că exagerăm deloc. Pentru că toată lumea se aşteaptă la noi scumpiri în 2022, după exemplul din acest an. Preţul combustibilului aproape s-a dublat; preţurile energiei electrice şi ale îngrăşămintelor s-au triplat; combustibilul petrolier CLU s-a scumpit de la 2,23 lei litrul la 4,20 lei litrul. Şi nu doar de astea e nevoie pentru sere şi solarii.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt