Specialist: Oamenii vor să se mute din locuinţele vechi, speriaţi de cutremure

Specialist: Oamenii vor să se mute din locuinţele vechi, speriaţi de cutremure

Chiriile pentru locuinţele vechi au scăzut pe piaţă, după cutremurele care au devastat Turcia şi Siria, a declarat la Prima News Dragoş Vîlceanu, fondator al Asociaţiei Brokerilor Imobiliari.

„Majoritatea celor care stau cu chirie în apartamente vechi se gândesc să facă o mutare. Se simte că lumea se mută în locuri considerate mai sigure. E posibil ca apartamentele construite înainte de 1977 să rămână goale, oamenii nu mai vor să închirieze spaţii de dinainte 1977. Un alt criteriu de selecţie este şi numărul de etaje, sunt căutate clădirile de până în patru etaje”, a spus Vîlceanu.

El a precizat că majoritatea oamenilor, spre 90 la sută, cumpără case din nevoia de a locui şi doar aproximativ zece la sută pentru a investi. Dacă statul interzice închirierea locuinţelor în blocurile vechi, ele vor rămâne goale, vor fi cumpărate de dezvoltatori la preţuri mici, care le vor demola, a adăugat Vîlceanu.

Tudor Smirna, preşedintele Institutului Mises, s-a declarat împotriva unei asemenea, măsuri şi a spus că ar trebui lăsată piaţa să reglementeze această problemă. E mai bine ca oamenii să înţeleagă riscurile şi să evite astfel de locuinţe, a adăugat Smirna.

Analistul financiar Cristian Tudorescu a subliniat că sunt diferenţe mari între oraşele din România, când vine vorba de piaţa imobiliară. „În Cluj, preţul mediu pe metrul pătrat este de 2000 de euro. Nu cred că ar fi bine să scadă prea mult preţurile locuinţelor, sper să fie o scădere cam de 10 la sută”, a spus Tudorescu.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt