Stridii japoneze găsite în Marea Neagră

Stridii japoneze găsite în Marea Neagră

Celebrele stridii japoneze din Pacific au fost descoperite în Marea Neagră! Descoperirea i-a uimit pe biologi pentru că în mod normal astfel de scoici nu trăiesc, în apele mării noastre. Momentan există un număr limitat de exemplare, însă veştile sunt îmbucurătoare. Specia s-a acomodat şi a început să se
reproducă.

Molusca japoneza de Pacific bate de departe toate speciile autohtone care ajung în farfuriile turiştilor. Creşte repede, are un gust deosebit şi e deja celebra pe plan mondial, în gastronomie. Atât de rentabila economică este încât au fost câteva încercări de acvacultură în Marea Neagră.

Cu alte cuvinte, unele stridii au scăpat din fermele marine, iar acum se înmulţesc în libertate. Vestea îi bucură pe biologi .

Specialiştii spun că exista şi specii invadatoare care creează dezechilibre în Marea Neagră. O meduză, care a fost descoperită în Marea Neagră în urmă cu trei decenii s-a hrănit cu zooplanctonul din apă format din crustacee mici. Apoi meduzele au devorat şi icrele şi larvele peştilor, fapt care a determinat reducerea numărului de vieţuitoare din Marea Neagră.

Stridia de Pacific are cale liberă în Marea Neagră pentru ca midiile şi celelalte specii mici de stridii au fost devorate de meclii rapana. O singură problemă va avea molusca din Pacific: să găsească un suport dur pe care să se fixeze. Litoralul românesc este în general nisipos.

Populaţiia de stridii din Pacific e încă foarte mică, dar dacă se a dezvolta, pescarii vor fi cei mai fericiţi, împreună cu gurmanzii fructelor de mare.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt