VIDEO. Circulaţia pe un nou tronson din Autostrada Transilvania a fost deschisă

VIDEO. Circulaţia pe un nou tronson din Autostrada Transilvania a fost deschisă
foto: CNAIR Facebook

Noul tronson din Autostrada Transilvania, Cheţani-Câmpia Turzii, a fost deschis astăzi circulaţiei.

Antreprenorul este Asocierea Strabag SRL (Austria) - Geiger Transilvania SRL (Germania).

Aceşti 15,7 km deschişi astăzi se adaugă celor 13,55 km dintre Nuşfalău şi Suplacu de Barcău, pe care se circulă din septembrie.

De astăzi, municipiul Târgu Mureş va avea legături directe pe autostradă până în apropierea municipiului Cluj Napoca (nodul Gilău), dar şi cu municipiile Turda, Sebeş, Sibiu şi Deva.

Cu excepţia celor 13 km ai secţiunii Margina-Holdea (aflată în construcţie), municipiul Târgu Mureş are de astăzi conexiune de mare viteză inclusiv cu municipiile Timişoara şi Arad, dar şi cu Punctul de Trecere a Frontierei de la Nădlac.

Autorităţile au prezentat anterior o simulare de parcurs pe tronsonul din Autostrada Transilvania.

Este vorba despre lotul 3 Cheţani-Câmpia Turzii, care va permite circulaţia de la Târgu Mureş la Cluj numai pe autostradă, pe o lungime de 113 km, dar şi până la Sibiu sau Deva, prin conexiunea cu Autostrada Sebeş - Turda şi Autostrada A1. 

Anterior a fost relatat că Lotul Cheţani-Câmpia Turzii din Autostrada Transilvania este pregătit să fie deschis până la finalul anului, noi imagini fiind prezentate.

VIDEO Fly Drone

La începutul anului era relatat că pe o bucată lipsă din Autostrada Transilvaniei tocmai ce s-au reluat lucrările, după ce contractul anterior fusese reziliat în urmă cu doi ani din cauza blocajelor. Este vorba despre singurul tronson lipsă dintre Târgu Mureş şi Cluj-Napoca, cei circa 16km de la Cheţani la Câmpia Turzii.

Asocierea STRABAG SRL – GEIGER TRANSILVANIA SRL a început lucrările la final de ianuarie-început de februarie, după o perioadă de câteva luni pentru proiectare.

Contractul a fost semnat pe 16 octombrie pentru circa 420 de milioane de lei. Termenul contractul a fost de 3 luni pentru proiectare şi 18 luni pentru execuţie. Astfel, lotul ar trebui să fie gata în prima parte a anului 2024, dar ultimele date relevă că va fi lansat mai devreme, în următoarele zile.

A3 Cheţani - Câmpia Turzii, singura bucată lipsă din Autostrada Transilvania de la Târgu Mureş până după Cluj-Napoca
Tronsonul Cheţani - Câmpia Turzii este singura bucată lipsă din autostrada Transilvania dintre Târgu Mureş şi Cluj-Napoca.

De la Cheţani pe A3 sunt 20 de km până la Târgu Mureş, iar de la Câmpia Turzii şoferii pot circula pe circa 62 de kilometri pe A3 până la Nădăşelu, la nord-vest de Cluj-Napoca.

Odată finalizat lotul Cheţani - Câmpia Turzii maşinile pot circula neîntrerupt pe Autostrada Transilvania pe aproape 97,7km.

Tronson reziliat în 2021 după blocaje ale fostului constructor

În martie 2021 contractul pentru realizarea celor 15,7 km de autostradă A3 dintre Cheţani şi Câmpia Turzii a fost reziliat de către Compania de Drumuri.

Contractul anterior pe circa 280 de milioane de lei fusese semnat încă din 2015 cu firma românească Straco, dar aceasta a intrat apoi în insolvenţă şi lucrarea ajunsese în 2021 abia la stadiul de sub 40%.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt