Viitorul României va fi digital sau va fi pierdut

Viitorul României va fi digital sau va fi pierdut

Republica Moldova este un exemplu de perspicacitate şi de dorinţă pe care România va trebui să-l preia cât mai repede atunci când vine vorba despre digitalizare şi este clar pentru fiecare dintre noi că viitorul nostru va fi digital sau va fi pierdut, a declarat, marţi, vicepreşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR), Octavian Oprea, într-o conferinţă de specialitate.

"Viitorul României va fi digital sau va fi pierdut. Asta e clar pentru fiecare dintre noi. Ne-am uitat la ţări din jurul nostru, la ţări mai îndepărtate cum ar fi Estonia, despre care vorbeşte toată lumea. Aproape de noi e Republica Moldova, un exemplu de perspicacitate, de dorinţă pe care România va trebui să-l preia cât mai repede atunci când vine vorba de digitalizare şi de identificarea resurselor pentru a transforma modul în care, în primul rând, cetăţeanul interacţionează cu statul. Fie că ne place, fie că nu, în România, atunci când vorbim de digitalizare ne gândim la eliminarea birocraţiei care atrage după sine diverse impedimente şi o lipsă de încredere a cetăţeanului în instituţiile publice", a susţinut şeful ADR.

Potrivit acestuia, ADR se află în epicentrul a tot ceea ce înseamnă transformarea digitală a administraţiei publice din România.

"Prin acest Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă, România poate transforma tot ceea ce se întâmplă în zona publică cu ajutorul unei manşe. Consider că PNRR, sub forma actuală, să zicem îmbunătăţită, poate ajuta România atât din punct de vedere al implementării infrastructurii, dar foarte important de ştiut este că avem o componentă care îmbunătăţeşte modul în care funcţionarii publici interacţionează cu tehnologiile digitale şi, totodată, aduce cetăţeanul român în zona digitală prin diverse programe de specializare", a explicat Oprea.

Vicepreşedintele Autorităţii a subliniat faptul că Legea interoperabilităţii, alături de ordonanţa privind cloud-ul guvernamental, reprezintă două ţinte foarte importante în procesul de digitalizare a României.

agerpres.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt