„A încerca să opreşti Omicron este ca şi când încerci să opreşti vântul”. Strategia anti-Covid a Chinei „nu va funcţiona”

„A încerca să opreşti Omicron este ca şi când încerci să opreşti vântul”. Strategia anti-Covid a Chinei „nu va funcţiona”
REUTERS/Dado Ruvic

Strategia foarte strictă „Zero-Covid” a Chinei nu va putea limita răspândirea variantei super-contagioase a Covid-19, Omicron, potrivit unui epidemiolog american. „A încerca să opreşti Omicron este ca şi când ai încerca să opreşti vântul”, a spus doctorul pentru CNBC.

Doctorul Michael Osterholm, director al unui centru de cercetare a bolilor infecţioase din SUA, este de părere că Beijingul nu se va putea folosi de aceleaşi „tactici autoritare” împotriva Omicron din cauză că această tulpină este diferită de toate celelalte variante apărute până acum.

China este într-o poziţie unică de vulnerabilitate în faţa Omicron, potrivit doctorului american, din mai multe motive. Cercetările preliminare arată că vaccinurile dezvoltate de China, Sinovac şi Sinopharm, nu sunt „foarte eficiente” împotriva acestei variante; în acelaşi timp, succesul Chinei în prevenirea răspândirii Covidului de până acum a dus la situaţia în care o mare parte a populaţiei rămâne vulnerabilă în faţa noii tulpini.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt