Agenţia Europeană pentru Medicamente a aprobat un nou vaccin împotriva COVID-19

Agenţia Europeană pentru Medicamente a aprobat un nou vaccin împotriva COVID-19

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat luni un nou vaccin împotriva COVID-19. Este vorba despre serul dezvoltat de compania americană Novavax. Denumit Nuvaxovid, noul vaccin este cel de al cincilea ser recomandat în UE pentru a preveni răspândirea COVID-19 în rândul persoanelor de peste 18 ani.

Noul vaccin foloseşte o tehnologie diferită faţă de vaccinurile deja autorizate şi utilizate la o scară largă în lume. Este un aşa-numit vaccin „subunitar”, care nu are fragmente de virus şi care se bazează pe proteine pentru a declanşa răspunsul imunitar, scrie Digi24.

Mai exact, vaccinul conţine mici particule făcute în laborator dintr-o versiune a proteinei Spike (proteina S) de pe suprafaţa virusului SARS-CoV-2. Serul mai conţine, de asemenea, un adjuvant – o substanţă care ajută la întărirea răspunsului imun.

Când o persoană primeşte vaccinul, sistemul imunitar va identifica particulele de proteină drept corpuri străine şi va produce un răspuns natural împotriva lor – anticorpi şi celule T. Dacă, ulterior, persoana vaccinată intră în contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul imunitar va recunoaşte proteina S de pe virus şi va fi deja pregătit să o atace. Anticorpii şi celulele imune protejează împotriva COVID cooperând pentru distrugerea virusului, previn intrarea acestuia în celulele corpului şi distrug celulele infectate, se arată în comunicatul EMA.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt