Alexandru Rafila: Vaccinarea anti-COVID s-ar putea să devină periodică. Cum putem şti dacă ne-am imunizat şi dacă mai avem anticorpi

Alexandru Rafila: Vaccinarea anti-COVID s-ar putea să devină periodică. Cum putem şti dacă ne-am imunizat şi dacă mai avem anticorpi

Profesorul Alexandru Rafila spune că vaccinarea anti-COVID s-ar putea face periodic, aşa cum se întâmplă în cazul gripei. Doi factori ar putea determina o astfel de perspectivă: fie apar tulpini noi şi vaccinurile vor trebui să fie modificate şi adaptate, fie răspunsul nostru imunitar căpătat în urma vaccinării va avea o durată limitată. 

„Este posibil să avem cicluri de vaccinare similare cu cele pentru prevenirea infecţiei gripale, din două motive:  un motiv îl poate constitui variaţia antigenică, aşa-numitele mutaţii, care pot duce la apariţia unor tulpini noi şi atunci ar trebui în fiecare an sau la doi ani, poate, asta e o chestiune pe care nu putem acum s-o stabilim, dar vaccinurile ar trebui să ţină pasul cu aceste mutaţii, în cazul în care se dovedesc că nu mai sunt eficiente. Asta este prima eventualitate.

Cea de-a doua eventualitate este legată de persistenţa răspunsului imun, adică dacă persistenţa răspunsului imun va exista un an, doi ani sau trei ani. În funcţie de această persistenţă a răspunsului imun după vaccinare, vor exista oportunităţi pentru administrarea acestei doze suplimentare periodic”, a arătat Alexandru Rafila la Digi24.

Cum află o persoană, după ce face şi a doua doză de vaccin, dacă s-a imunizat sau dacă, în timp, mai are anticorpi? Poate face - pe speze proprii, deocamdată - un test de determinare a anticorpilor, însă nu orice test de anticorpi este relevant.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt