Care este primul lucru pe care şi-l doresc şefii ASSMB pentru a limita lipsa de cadre medicale

Care este primul lucru pe care şi-l doresc şefii ASSMB pentru a limita lipsa de cadre medicale

Angajare în spitale fără concurs! Este primul lucru pe care şi-l doresc şefii ASSMB pentru a limita lipsa de cadre medicale.
Principalele spitale din Capitală se confruntă cu un deficit major de medici, asistenţi şi anestezişti. Din această cauză multe operaţii au fost amânate, iar timpul de aşteptare în camerele de gardă depăşeşte 5 ore. Sindicatul SANITAS ameninţă cu o grevă generală în sistemul sanitar  de luna viitoare.
”Cerem min Sanatatii sa recunoasca starea de urgenţă cu privire la lipsa de personal si sa faca o metodologie de ocupare a posturilor de sanatate determinata pe o perioada de un an de zile similar cu procedurile din pandemie”, a declarat Oana Sivache, director ASSMB.
Este principala cerere a zecilor de manageri de spitale, directori medicali şi medici din Capitală. Toţi s-au întâlnit într-o şedinţă la sediul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale din Bucureşti unde au discutat lipsa de personal din spitale, angajările blocate şi efectele pe care le au asupra pacienţilor. 
”Criza de personal a creat probleme inclusiv situatii de amanari de operatii...de multe ori intensă”, a declarat Vasile Barbu, preşedinte Asociaţia de Pacienţi. 
Reprezentanţii SANITAS spun că , la nivel naţional, ar fi nevoie de deblocarea a 30.000 de posturi. Anul trecut, Guvernul a promis că va debloca 14.000 de posturi, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Doar 4.000 au fost deblocate.
”In 2024, desi Romania are un deficit de 15.000 de medici, statul care a cheltuit cu scolarizarea lor 300 milioane de euro, blocheaza prin ordonanţa angajarea celor 4.000 de medici deveniti astazi proaspat specialisti”, a mai spus Oana Sivache.
În spitale este haos. Lipsa de medici îngreunează munca celor rămaşi şi îi aduc în pragul epuizării.
”Pe masura ce activitatea devine mai dificila prin lipsa personalului si alti oameni tind sa-şi dea demisia si sa plece din spital pt ca exista un grad de uzura al personalul in cond in care suntem cu un nr in crestere de cazuri intr-uns ezon de gripa care a inceput mai devreme”, a declarat Simin Aysel Florescu, manager Spitalul Victor Babeş. 
Din cauza lipsei de personal la Spitalul Clinic de Copii Victor Gomoiu poliţia vine aproape în fiecare zi din cauza pacienţilor care îşi pierd răbdarea aşteptând să fie trataţi. 
În camera de garda chiar daca medici sunt 4 sau 6 pe tura, asistent medical avem cel mult 2, mai dificil mai greu de gestionat. In ultima perioada aproape zilnic chemam politia. Timpul de asteptare este de 4-5-6 ore”, a precizat Maria Enescu manager Spitalul de Copii Victor Gomoiu 
Liderii Sanitas spun că urmează o grevă generală din februarie în cele 19 spitale din Capitală care aparţin de ASSMB dacă aceste lucruri nu vor fi rezolvate.
Şi Colegiul Medicilor din Bucureşti a făcut un apel către ministerul de Finanţe să aprobe cele două memorandumuri care permit deblocarea angajărilor.

Afla mai multe despreassmbspitalelipsa cadre
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt