Celulele stem din sângele ombilical ar putea salva viaţa nou-născuţilor prematur, arată un nou studiu

Celulele stem din sângele ombilical ar putea salva viaţa nou-născuţilor prematur, arată un nou studiu

Un nou studiu arată că utilizarea celulelor stem prelevate din sângele ombilical pentru tratarea afecţiunilor care pun în pericol viaţa nou-născuţilor prematur ar putea salva viaţa acestora. Studiul, realizat de o echipă de cercetători australieni specialişti în pediatrie, a fost publicat în jurnalul ştiinţific Stem Cells Translational Medicine.

Potrivit medicului Lindsay Zhou, acest studiu a fost primul „inventar de cercetări” asupra utilizării celulelor stem din sângele ombilical la sugari prematuri. Studiu a inclus analizele efectuate pe un număr de peste 200 de copii născuţi prematuri în cadrul a 12 studii clinice realizate în diverse ţări. Astfel s-a demonstrat eficienţa celulelor stem în tratarea unor afecţiuni precum asfixia la naştere, boli pulmonare cronice, boli de inimă congenitale şi leziuni cerebrale, scrie Agerpres.

Copiii născuţi prematur prezintă un risc sporit de complicaţii respiratorii, cardiovasculare şi neurologice comparativ cu bebeluşii născuţi la termen. De asemenea, ei suferă adesea inflamaţii la nivelul plămânilor, inimii şi creierului şi leziuni care conduc la probleme medicale de lungă durată, precum displazia bronhopulmonară, hipertensiunea pulmonară şi sistemică şi paralizia cerebrală.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt