Europa renunţă la restricţii

Europa renunţă la restricţii

Deşi rata de infectare cu varianta Omicron este în creştere, ţările europene încep să relaxeze restricţiile. Danemarca a devenit prima ţară din Europa care a eliminate toate măsurile de limitare a răspândirii noului coronavirus, iar Finlanda este pe cale să adopte aceeaşi decizie. La polul opus, în Austria devine de astăzi obligatorie vaccinarea tuturor adulţilor.

De astăzi, în Danemarca nu mai există nicio restricţie! Guvernul danez a decis ca masca de protecţie şi permisul de sănătate să nu mai fie obligatorii, iar evenimentele publice să se desfăşoare fără limită de participanţi. Relaxarea vine, însă, într-un moment în care ţara se confruntă cu o explozie a numărului de infectări: în ultima săptămână, în Danemarca s-au înregistrat între 33 de mii şi 47 de mii de noi cazuri zilnice.

Finlanda are de gând să adopte aceleaşi măsuri de eliminare a restricţiilor de luna aceasta. Prim-ministrul ţării a precizat că guvernul se va reuni pentru a elabora un plan de anulare a regulilor care au apărut din cauza pandemiei. Unele măsuri au început deja să fie aplicate: de azi, restaurantele îşi vor putea prelungi programul până la ora 21 şi vor putea servi alcool până la ora 20.

O măsură de relaxare a intrat în vigoare de azi şi în Italia: persoanele care intră în această ţară şi prezintă un certificat de vaccinare sau de trecere prin boală nu mai trebuie să prezinte un test PCR negativ. Cu toate acestea, au fost aplicate şi câteva restricţii: clienţii librăriilor, băncilor sau oficiilor vor trebui să prezinte dovada imunizării sau a unui test negativ pentru a putea avea acces în aceste spaţii. De asemenea, italienii cu vârste de peste 50 de ani sunt obligaţi să se vaccineze, iar cei care refuză, vor fi amendaţi. Imunizarea obligatorie a fost aplicată de azi şi în Austria, în cazul tuturor persoanelor cu vârste de peste 18 ani. Cei care refuză riscă amenzi între 600 şi 3.600 de euro, iar de la regulă fac excepţie doar femeile însărcinate şi cei care nu se pot vaccina din motive medicale.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt