Fără listă de aşteptare pentru viaţă

Fără listă de aşteptare pentru viaţă

17 bebeluşi din România sunt în prezent pe lista de aşteptare pentru un loc în spital. Şi, implicit, pentru supravieţuire. Secţia Terapie Intensivă Nou Născuţi de la Marie Curie, cea mai performantă din ţară, acolo unde ajung toate cazurile grave, nu are suficiente locuri. 27 de rezerve sunt prea puţine pentru numărul mare de copii care se nasc cu probleme. În curte se construieşte însă un corp nou, astfel încât viaţa niciunui copil să nu mai aştepte. Atenţie, urmează informaţii care vă pot afecta emoţional!

Din cauza unei mutaţii genetice rare, Eric s-a născut cu o malformaţie a intestinului, care nu îi permite să absoarbă hrana. De opt luni este internat în secţia de Terapie Intensivă Nou Născuţi de la Spitalul Marie Curie. Să se găsească un loc liber nu a fost uşor. Secţia cu 27 de locuri este mereu plină. În cele din urmă s-a găsit un loc, iar Eric e acum în viaţă. Îi zâmbeşte mamei şi a învăţat să spună "tata".

De pe geam se vede şantierul unei secţii noi de Terapie Intensivă, care va dubla numărul de paturi. Lucrările au început în 2021, iar toţi banii strânşi până acum provin din donaţii. Ale oamenilor obişnuiţi şi ale companiilor private.

Medicul Cătălin Cîrstoveanu a salvat de-a lungul anilor vieţi multe. În toată ţara sunt copii care respiră mai departe datorită echipei de la Marie Curie. Medicul rămâne însă cu un regret dureros: al bebeluşilor care au murit. Nu pentru că au fost trataţi prost, ci pentru că nu au fost trataţi deloc. Din lipsă de locuri. Chiar în ziua filmării, încă un bebeluş s-a stins.

Secţia de Terapie Intensivă Nou Născuţi de la Marie Curie este singura din ţară unde se pot face anumite proceduri. În momentul filmării, 17 bebeluşi erau pe lista de aşteptare. În spatele numărului sunt oameni: copii cu afecţiuni grave care se agaţă de viaţă, părinţi disperaţi şi medici forţaţi să facă cele mai grele alegeri.

Zi de zi, aproape de noi, dar la ani lumină măsuraţi în suferinţă, se duc lupte care par uneori supraomeneşti. În secţia de Terapie Intensivă de la Marie Curie, medicii şi asistentele se mută dintr-un salon în altul, să ofere ajutor. Pentru că la capătul listei de aşteptare stă viaţa însăşi.

Pentru ca o minune să aibă loc e nevoie ca mai întâi bebeluşii să fie trataţi. Şi acesta este visul echipei de aici: să poată oferi şansa la tratament tuturor copiilor care se nasc bolnavi.

Costurile pentru extinderea secţiei de Terapie Intensivă sunt de 18 milioane de euro. Puteţi dona şi dvs doi euro lunar, la numărul de SMS la numărul 8844 , cu textul BINE. Astfel încât secţia Terapie Intensivă să se extindă şi niciun copil să nu mai moară pe lista de aşteptare.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt