Pacient: Statul român a menţinut în mod populist preţurile scăzute la unele medicamente

Pacient: Statul român a menţinut în mod populist preţurile scăzute la unele medicamente

În România au dispărut medicamentele ieftine, pentru că erau prea ieftine şi nici un distribuitor nu cumpără un medicament ieftin, la care să se aplice şi taxa clawback, a declarat la Prima News Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru protecţia pacienţilor.

„Sunt cauze care ţin de preţul forţat populist promovat de statul român, iar ieftinirea forţată de medicamente a dus la dispariţia lor. Măsura taxei e abuzivă, pentru că statul încasase milioane de euro, dar pe care nu-i mai bagă în sistemul de sănătate”, a explicat Barbu.

„Casa Naţională de Asigurări decontează cel mai ieftin medicament dintr-o listă de medicamente din 12 state, dar dacă nu există respectivul medicament de referinţă, trebuie să cumpărăm ce găsim, care sunt mai scumpe. Este şi categoria de medicamente care lipsesc definitiv de pe piaţă cardiologie, neurologie, endocrinologie, medicamente de suport oncologic, antibioticele au început să lipsească”, a spus reprezentantul pacienţilor români.

Fostul ministru de Finanţe, Eugen Teodorovici, consideră că reprezentanţii statului român ar fi trebuit să fie mai fermi la Bruxelles în privinţa taxei clawback.

„Aliniezi taxa, aşa cum ţi se cere, dar prin spate cauţi să finanţezi producătorii locali. Trebuie incurajat producătorul respectiv prin taxe mai mici, iar producătorii locali spun că avem cea mai mare taxă clawback din UE”, a declarat Teodorovici.

Afla mai multe despreclawbackmedicamenteproducatori
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt