Pacienţii cu scleroză multiplă trataţi cu MAVENCLAD răspund bine la vaccinarea anti-COVID, arată un nou studiu

Pacienţii cu scleroză multiplă trataţi cu MAVENCLAD răspund bine la vaccinarea anti-COVID, arată un nou studiu

Pacienţii cu scleroză multiplă (SM) răspund bine la vaccinarea împotriva COVID-19 şi dezvoltă anticorpi specifici, arată un studiu independent realizat în Israel. Acest lucru este posibil unei noi terapii orale, denumită MAVENCLAD.

Studiul a fost efectuat la începutul anului 2021 de prof. dr. Anat Achiron în Israel. Potrivit datelor, după administrarea celor două doze de vaccin produs de Pfizer/BioNTech, 23 de pacienţi cu SM trataţi cu MAVENCLAD au dezvoltat anticorpi specifici în 100% din cazuri, la fel ca şi cei 32 de pacienţi cu SM care nu urmau niciun tratament specific. În schimb, procentul a fost mult mai mic pentru cei 47 de subiecţi sănătoşi (97,9%), cei 44 de pacienţi trataţi cu ocrelizumab (22,7%) şi cei 26 trataţi cu fingolimod (3,8%).

Specialiştii susţin că pacienţilor cu SM le sunt permise toate cele patru vaccinuri anti-COVID disponibile, indiferent de tratamentul urmat, însă unele dintre tratamentele medicamentoase au ca efect scăderea imunităţii şi este posibil să împiedice formarea anticorpilor specifici în urma administrării vaccinului.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt