Pericolul din sticla de plastic: Cum devine cancerigenă apa din pet

Pericolul din sticla de plastic: Cum devine cancerigenă apa din pet

Agenţii de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului au descoperit aproape 350 de operatori economici din 450 controlaţi, care nu respectau condiţiile de depozitare pentru apa plată, băuturile răcoritoare şi sucuri. Aceştia au găsit zeci de paleţi cu pet-uri cu apă şi suc ţinute în soare, pe caniculă, şi chiar la temperaturi ridicate în depozite. Fizicianul Silviu Gurlui a explicat marţi seara la Digi24 că acest lucru este periculos. Apa plată devine cancerigenă dacă sticlele sunt ţinute în soare, pentru că sunt anumiţi compuşi chimici care se transferă din pet în apă, sau în suc, spune acesta.

Din cantitatea totală de produse controlate de aproape un milion de litri, comisarii ANPC au găsit nereguli la o treime din aceste produse.

Operatorii economici care nu au respectat legislaţia în vigoare privind depozitarea au primit amenzi însumând aproape două milioane de lei.

De asemenea, inspectorii care au desfăşurat campania de control au obligat agenţii economici să retragă de la vânzare o cantitate de peste 300 de mii de litri. Produse expuse direct la razele soarelui, lipsa unui preţ vizibil la afişare sau vânzarea unor băuturi expirate au fost câteva dintre regulile pe care depozitele nu le-au respectat.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt