Primele cazuri de mucormidoză în România

Primele cazuri de mucormidoză în România

Medicii din Capitală dar şi din ţară au tratat 6 cazuri de infecţie cu mucormidoză, adică ciupercă neagră, boală care poate apărea în cazul pacienţilor care au sistemul imunitar slăbit după ce au trecut prin boala covid-19. Este o afecţiune foarte gravă şi chiar a existat recent şi un deces în cazul unui pacient care a făcut infecţia. Tratamentul pentru această afecţiune este extrem de complex, iar medicii sunt în alertă pentru că se aşteaptă la noi astfel de cazuri şi în ianuarie.

Numărul pacienţilor români diagnosticaţi cu ciupercă neagră a crescut simţitor în ultimul val pandemic. În decurs de 15 ani, spun medicii, abia dacă au avut de-a fce cu câteva cazuri. În luna noiembrie însă boal a fost diagnosticată în cazul a 3 pacienţi care au trecut prin covid, şi asta îngtr-o sigură gardă.

Boala nu este contagioasă, ceea ce înseamnă că nu poate fi răspândită în urma contactului cu oameni sau animale infectate. Tratamentul constă în intervenţii chirurgicale complexe, prin care medicii îndepărtează ţesuturile afectate. La Institutul de ORL din Capitală medicii deja şi-au făcut stocuri de antifungic, pentru că se aşteaptă ca de anul viitor să mai aîbă în grijă astfel de cazuri.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt