Revolta medicilor de familie

Revolta medicilor de familie

„Sunt jignitoare sumele cu care suntem plătiţi.” Este semnalul de alarmă tras de mai mulţi medici de familie din Bihor. Potrivit acestora, o consultaţie care uneori implică şi mini intervenţii chirugicale, este remunerată cu doar 19.50 de lei. Mai ieftină decât un tuns. Medicii de familie spun că ultima majorare bugetară în cazul lor a avut loc în urmă cu 4 ani. În schimb, salariile medicilor din spitale au crescut de mai multe ori în acest timp chiar şi cu 50 la sută.

Valentin Pantea este medic de familie din anul 2000, în satul Bicăcel, judeţul Bihor.. În decursul anilor a avut mai multe oferte de a lucra în străinătate pe sume mari de bani dar le-a refuzat pentru a rămâne alături pe oamenii pe care îi preţuieşte. Acum aproape că regretă decizia luată.

Zilele acestea, medicul bihorean a lansat în mediul online o scrisoare deschisă către ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila, prin care îi cere acestuia să pună mai mult preţ pe medicii de familie.

Dacă în alte state din Uniunea Europeană pentru medicina de familie se alocă în medie 12% din bugetul Sănătăţii, în România procentul este mai mic de 6%.

Medicii trag un semnal de alarmă şi spun că în câţiva ani, dacă situaţia nu se va rezolva , multe localităţi vor rămâne fără medic de familie.

Medicul Valentin Pantea şi colegii lui din ţară s-au ocupat în ultimul an şi jumătate de zeci de mii de pacienţi bolnavi de COVID-19. Iar în valul al 3-lea al pandemiei, 25 de astfel de medici au murit în urma infectării cu virusul sars cov 2.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt