România sare în ajutorul Indiei în lupta Covid. Trimite concentratoare şi butelii de oxigen

România sare în ajutorul Indiei în lupta Covid. Trimite concentratoare şi butelii de oxigen

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat marţi seara, printr-o hotărâre, acordarea de asistenţă internaţională, cu titlu gratuit, pentru India.

Conform hotărârii CNSU, decizia are la bază solicitarea autorităţilor din Republica India, transmisă prin Mecanismul European de Protecţie Civilă, pentru acordarea de asistenţă internaţională în contextul eforturilor de combatere a pandemiei de COVID-19.

"Se aprobă acordarea de asistenţă internaţională, cu titlu gratuit, pentru Republica India, constând în cantităţile de produse prevăzute în anexa la prezenta hotărâre. Transportul cantităţilor de produse prevăzute la alin. (1) se asigură de către Ministerul Apărării Naţionale cu o aeronavă din dotare, pe ruta România - India, sub egida Mecanismului European de Protecţie Civilă şi cu recuperarea a 75% din costul acestuia", precizează hotărârea CNSU.

Se vor transfera gratuit către India 80 de bucăţi de concentratoare de oxigen de 5 şi 10 litri, 75 de bucăţi de butelii de oxigen de 40 de litri şi două dispozitive de oxigenoterapie cu debit ridicat.

De asemenea, prin aceeaşi hotărâre CNSU "se completează lista ţărilor/ zonelor/ teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea aprobată prin Hotărârea nr. 23 din 22.04.2021 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prin introducerea Republicii India".

"Persoanelor care sosesc din Republica India nu le sunt aplicabile prevederile art. 4 din Hotărârea nr. 9 din 11.02.2021 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, cu excepţia celor prevăzute la alin. 2, lit. c), referitoare la persoanele vaccinate şi pentru care au trecut cel puţin 10 zile de la administrarea celei de-a doua doze", arată sursa citată.

Situaţia în India, unde pandemia de COVID-19 a atins o gravitate fără precedent, este ''mai mult decât sfâşietoare'', a declarat luni, într-o conferinţă de presă, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a atras atenţia cât de importantă este vaccinarea, transmite AFP.

''OMS face tot ce poate, furnizând (Indiei) materiale şi echipamente esenţiale, în special mii de concentratoare de oxigen, spitale de campanie mobile prefabricate şi materiale de laborator'', a adăugat Tedros, după ce varianta indiană a coronavirusului a creat haos în această ţară cu peste 1,3 miliarde de locuitori, căreia numeroase state au anunţat că îi vor oferi ajutoare sanitare de urgenţă.

India a înregistrat duminică un record mondial de aproape 350.000 de cazuri de COVID-19 într-o singură zi.

Sursa: Agerpres

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt