Sindicalist din Sănătate: Au fost trei legi ale salarizării care n-au fost respectate, acum e greu să obţinem garanţii serioase de la guvernanţi

Sindicalist din Sănătate: Au fost trei legi ale salarizării care n-au fost respectate, acum e greu să obţinem garanţii serioase de la guvernanţi

Protestele sindicale continuă în ţară, iar recent medicii şi personalul auxiliar au intrat într-o grevă de tip japonez în încercarea de a pune presiune pe guvernanţi în timpul negocierilor.

Mircea Ciocan, vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, a declarat la Prima News că protestele au fost adaptate la calendarul negocierilor cu guvernanţii.

„Un mod de protest, de a purta banderolele paralel cu negocierile, este o formă de presiune. Această grevă nu trebuia să aibă loc într-o ţară normală, noi cerem aplicarea legii, nimic altceva. Legea salarizării unitare avea termen de maturitate în 2022, a trecut aproape un an. Suntem singura categorie de bugetari care nu avem asigurate de la buget tichetele de vacanţă, trebuie ca managerul de spital să găsească bani pentru asta din cei primiţi de la CNAS”, a arătat Ciocan.

„Au fost trei legi ale salarizării care n-au fost respectate, e greu să obţinem garanţii serioase de la guvernanţi”, a mai spus el.

Şi personalul din învăţământ are aceeaşi reţinere când vine vorba de promisiunile guvernanţilor.

„Nu vom renunţa până când nu vom avea garanţia de la guvernanţi că vor aplica principiile din lege. Educaţia nu se poate face fără o finanţare corespunzătoare, care e formată din resursa umană, salarizare şi investiţiile în infrastructură. Acţiunile de protest vor continua. Am chemat noi guvernul la negocieri de data asta. Nu e în regulă să spui că învăţământul trebuie să aştepte pentru că Ministerul Muncii nu şi-a făcut treaba”, a subliniat George Purcaru, vicepreşedintele FSLI.

El a adăugat că educaţia nu se poate face fără o finanţare corespunzătoare, care e formată din resursa umană, salarizare şi investiţiile în infrastructură şi a spus că nu e corect să fie încheiate situaţiile şcolare cu doar două note.

Nastasia Cercelaru, director de şcoală, a explicat că profesorii sunt împărţiţi între drepturile legale şi elevi, pe care de cele mai multe ori îi tratează ca pe propriii copii.

„Cerem doar aplicarea legii, nu cerem nimic în plus. Se încearcă să fim forţaţi să ieşim din grevă, a fost modificată legea dialogului social, sunt modificate regulamente peste regulamente”, a mai spus Cercelaru.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt