Sistemele de ventilaţie lipsesc din spitale

Sistemele de ventilaţie lipsesc din spitale

O tragedie precum cea de la Constanţa s-ar putea repeta oricând într-o altă secţie de Terapie Intensivă! 90% dintre spitalele din România nu au instalaţii de ventilaţie, spune chiar medicul Şerban Bubenek, şeful societăţii române de ATI! Astfel de sisteme au două roluri: să filtreze germenii şi să scoată afară excesul de oxigen din secţiile de Terapie Intenvisă. Când concentraţia acestuia depăşeşte 25% orice scânteie poate produce o explozie.

Oxigenul salvator poate deveni şi periculos în situaţii precum cea de acum, din pandemie, când mulţi bolnavi au nevoie concomitent de debite mari. În cazul în care într-o încăpere concentraţia depăşeşte 25% orice flacără mică poate produce un incendiu. La peste 30% se produce o explozie. Asmenea scenarii negre ar putea fi evitate dacă spitalele ar fi dotate cu sisteme de ventilaţie a aerului.

În Europa Occidentală, orice spital nou se proiectează cu sistem de ventilaţie mecanică. Pe de o parte pentru a asigura partea de aer proaspăt. Pe de altă parte pentru eliminarea contaminaţilor. În România, 90% dintre spitale nu sunt dotate cu astfel de sisteme. Iar aeriserea se face prin deschiderea ferestrei.

Astfel de inslataţii pot asigura aerisirea eficientă şi în şcoli. Într-o sală de clasă sistemul poate fi instalat în doar o
jumătate de zi. În spiatele, termenule este mai dificil de estimat, dar soluţii există.

În aprilie anul acesra trei persoane au murit în TIR-ul de Terapie Intensivivă din curtea Spitalului Victor Babeş, din
cauza unei defecţiuni la instalaţia de oxigen. La Constanţa ancheta este abia la început.

De altfel, controalele ISU premergătoare incendiului scoseseră la iveală mai multe nereguli.

În decembrie anul trecut inspectorii din cadrul Ministerului Sănătăţii au descoperit că în 28% din spitalele controlate nu există rezervor de apă necesar pentru intervenţia rapidă în caz de incendiu.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt